Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Araç sahipleri artık araç hasar kaydı sorgulama işlemlerini çok kısa bir sürede tamamlayabilir. Bu süreçte poliçe ve aracın kaza bilgilerini öğrenmek isteyenler de Tramer aracılığı ile plaka sorgulama yapabilir. Teknolojinin gelişimi sayesinde araçların hasar kaydı ile ilgili tüm detaylara ulaşılabildiği için herkesin bu tür bilgileri nasıl sağlayacağını bilmesinde yarar var. Bizler de bu süreçte hem plakadan araç kaydı sorgulama hem de Tramer sorgulama ile ilgili detayları aktarıyor olacağız.

Tramer Sorgulama Nedir?

Araçlarla ilgili sigorta bilgilerine ulaşmak için artık Tramer sistemi devreye alınmıştır. Yani araç hasar sorgulamak için SMS ile işlem yapılabilir ve bu işlem karşılığında ödeyeceğiniz ücret ile anında hizmet alabilirsiniz. Vodafone, Turkcell ya da Türk Telekom operatörleri arasından istediğiniz ile plakanızı yazarak 5664’e gönderebilirsiniz. Bu işlemin ücreti 7 TL olmakla beraber operatörler tarafından yapılacak duyurular ile değişebilir.

Tramer ile araç hasar kaydı sorgulama yapıldığında, araç plakası değişmiş olsa bile hasar geçmişi tüm detaylarıyla sunulmaktadır. Trafik Sigortaları Bilgi ve Merkezinin kısaltılmışı olan Tramer, poliçe sorgulama işlemi için hizmet vermektedir. Bu süreçte e-devlet üzerinden de artık poliçe sorgulama yapılabildiği unutulmamalıdır. Daha önceleri çok kısıtlı olan işlem süresi ve sorgulama platformları artık teknolojinin yardımıyla yeteri kadar gelişmiştir. Bu sayede hizmet süreci de hızla devam etmeye başlamıştır.

E-Devlet Hasar Kaydı Sorgulama

Araç tramer sorgu işlemi e-devlet üzerinden pratik bir şekilde tamamlanabilmektedir. Öncelikle e-devlet şifresi ve T.C. kimlik numarası ile sisteme erişim sağladıktan sonra e-hizmetler menüsüne ulaşmanız gerekiyor. Ardından ‘Trafik Poliçeleri’ ile başlayan ekrana giriş yaparak araç plakasını yazmanız yeterlidir. Ardından ‘sorgula’ dediğinizde tüm detaylar karşınıza çıkacaktır.

Yapacağınız sorgulamanın tekniği ne olursa olsun Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin verilerine dayanılarak araç hasar kaydı sorgulama işlemleri tamamlanmaktadır. Bu kayıtlarda bazen tutarlar görüntülenemeyebilir. Bunun nedeni trafik ve kasko sigortasının hasar ödemeleriyle sınırlıdır. Yani 2003 yılından önceki veriler bu sistemde yer almamaktadır.

Araç Hasar Kaydı Silinebilir mi?

Araç hasar kayıtlarında düzeltme ya da silme işlemi yapmak isteyenler SBM’nin web sitesinde bulunan hasar itiraz formunu doldurmalıdır. Bu itirazın değerlendirme sürecinde araç sahiplerinden hasarın neden silinmesi gerektiğine dair net bir açıklama talep edilecektir. Zaten bu talebi formdaki mevcut alana yazmanız önemlidir.

O halde araç hasar kaydı sorgulama işleminin yanı sıra hasar kaydına yapılacak itirazlar ile düzeltilebileceği unutulmamalıdır. Son zamanlarda artan ÖTV ve döviz kurları nedeniyle sıfır araç fiyatlarında ciddi bir yükseliş söz konusudur. Bu nedenle ikinci el araç alımına karşı rağbet artmaya başlamıştır. Haliyle ikinci el araç satın alırken aracın kaza yapmamış olması kriteri önemlidir. İkinci el araç almak isteyenlerin kararsız kalmasına neden olan bu tür durumlarda aracın Tramer kaydına bakılarak karar verilmelidir. Ayrıca aracın çalıntı olup olmadığı veya trafik cezasının olup olmadığı da bu şekilde kontrol edilebilir.

Tramer kayıtları sayesinde araç hasar kaydı sorgulama yapılırken ikinci el araçlardaki tüm bilgiler de kontrol edilebilmektedir. Bu nedenle plakadan sorgulama yaparak aracın daha önce kazaya karışıp karışmadığını veya ceza alıp almadığını kontrol edebilirsiniz. Bu süreç aslında sadece ikinci el araç satın almak isteyenleri ilgilendirmektedir. Yine de araçların uygun fiyatlarla satışından önce mutlaka hasar kaydının yapılması gerektiği bilinmelidir. Hasar kaydında sorun olan araçların günümüzde rağbet görmediği de biliyor. Bu nedenle var olan hatalı raporların düzeltilmesi için gerekli başvurular yapılabilmektedir. Sonrasındaki süreç tamamen araç sahibi ile ikinci el araç almak isteyen kullanıcı arasında devam etmektedir.