Banka Borcundan Dolayı Hapis Cezası Gelir mi?
Banka borçları günümüzdeki pek çok tüketiciyi rahatsız eden durumlar arasındadır. Ayrıca banka borcundan dolayı hapis cezası gelir mi sorusu da her zaman araştırılmaktadır. Çok eski zamanlarda bu konudan dolayı mağdur olan ve bankaya olan borcu nedeniyle hapis cezası alan birçok insandan söz edilebilir. Ancak günümüz şartlarında bu sürecin nasıl geliştiğine dair yeni bilgiler paylaşılmıştır. Bizler de bu konuda en doğru ve net bilgileri sizlere aktaracak ve hapis cezasının nasıl uygulandığını paylaşıyor olacağız.
Bankaya Borcum Var Hapis Cezası Verilir mi?
Günümüz tüketicileri sadece kredi borcundan dolayı değil, kredi kartı borcundan dolayı da bu tür soruları araştırmaktadır. Anayasa’da suç ve cezalara ilişkin esaslar açık olarak belirtilmiştir. Bu durumda esasların 38’inci maddesi gereğince, “Herhangi bir kimse, sadece sözleşmeden kaynaklı olan bir yükümlülüğü yerine getiremediği için özgürlüğünden alıkonamaz.” ibaresi uygulanmaktadır. Yani banka borcundan dolayı hapis cezası gelir mi sorusunun yanıtı şu an için ‘gelmez’ olacaktır. Fakat bu durumu kendi lehine çevirmeye çalışan banka avukatlarıyla ilgili süreci öğrenmek için yazımızın devamını mutlaka takip etmelisiniz.
Mal Beyanında Bulunmamanın Cezası Var mı?
Borçlu tüketicilere gönderilen ihbarnamede mal beyanının olup olmadığına dair bilgi talep edilmektedir. Yani mal beyanında bulunulması bir anlamda zorunlu sayılabilir. Tüketiciler borcu nedeniyle mal beyanı göndermediği zaman iflas kanunundaki 74’üncü madde gündeme gelecektir. Bu maddede borçlunun kendisinde bulunan alacakları, malları ya da haklarında, borcuna yetecek kadarın icra dairesine bildirilmesi gerekiyor. İhbarnamenin gelmesinden sonraki ilk 1 hafta içinde bildirilen bu beyan ile beraber bankalar herhangi bir hapis cezası da uygulayamaz. Ayrıca tüketiciler muhtarlıktan alacağı fakirlik belgesiyle de icra dairesine başvurabilmektedir.
Borçluların Mal Beyanı
Günümüzdebanka borcundan dolayı hapis cezası gelir mi konusunda herhangi bir sorun yaşanmamaktadır. Fakat alacaklıların talep etmesi durumunda, mal beyanında bulunmayan borçlular, beyanda bulununcaya kadar hapis cezası alabilmektedir. Bu yüzden ihbarname geldikten hemen sonra bu beyanın yapılması önemlidir.
İhlal Suçu Nedeniyle Hapis Cezası Verilir mi?
İhlal suçu genelde taahhüdü ihlal gerekçesiyle işlenir. Yani tüketicinin borcunu kabul etmesi ve taahhüt imzalaması sonrasında, taksit dönemlerinde borcun gecikmesi hapis cezasını gündeme getirmektedir. Yani avukatların borçlu adresine giderek taahhüt imzalatmasından sonraki süreç bu şekilde işlemektedir. Bu yüzden ikametgah adresine ulaşan avukatlara herhangi bir şekilde belge imzalamayacağınızı ve borcunuzu da kabul ettiğinizi belirtmelisiniz. Aksi durumda 3 aydan başlayan hapis cezalarının hala uygulandığı unutulmamalıdır.
Banka Borcunu Ödeyemeyenler Ne Yapmalı?
Banka borcunu ya da kredi kart borcunu ödeyemeyen tüketicilere her gün ödeme bildirimleri ulaşmaktadır. Gerek telefon yoluyla gerekse eve gönderilen ihbarnameler ile bu sürecin bir hayli stresli geçtiği unutulmamalıdır. Öyle ki bankalar bu durumu çoğu zaman abartarak her gün SMS bile gönderebilmektedir. Borç sahibine ulaşamayan banka avukatları tüketicilerin yakınlarını da sürekli arayabilir. Bu tür durumlar her borçlunun başına gelmektedir. O nedenle borcunuzu ödemek istediğinizi ancak şu an için var olan sermayenizi açık bir şekilde paylaşmanız mantıklı olacaktır.
İdari ve Yasal Takip Süreci
Borçların ödenmemesi durumunda idari takibin hemen ardından yasal takip süresi başlayacaktır. Bu süreçte borçlunun kendi üzerine olan mal varlıkları araştırılmaktadır. Var ise anlık olarak icra konularak borç tahsil edilmeye çalışılır. Yok ise borçlunun sigortalı bir işe girmesi beklenir. Zaten sigortalı bir işte çalışanların maaşlarına da dörtte bir oranında haciz konulmaktadır. O halde banka borcundan dolayı hapis cezası gelir mi sorusuyla ilgili olarak söylenecekler şimdilik bu kadar. Var olan borçlarınızı daha rahat bir şekilde ödemek için bankadan yapılandırma gibi hizmetler talep etmeyi de unutmayınız.