Banka Hesabına Bloke Konulabilir mi?

Bankaların kredi paketlerinden biri kullanıldığında ve üç ay üst üste ödeme yapılmadığında yasal takip süreci başlatılmaktadır ve bu süreçte sıklıkla banka hesabına bloke konulabilir mi sorusu sorulmaktadır. Bankalar sadece kendilerine olan borçlar için değil, farklı kurumlara olan borçlar için de banka hesabına bloke koyabilmektedir. Örneğin vergi dairesine herhangi bir nedenden dolayı vergi borcu olduğunda ve bu borç ödenmediğinde banka hesaba bloke koyabilmektedir. Bankalar, kredi ödenmediğinde, kredi kartı borcunun ödemesi geciktiğinde, kaçak yollarla yurt dışına çıkıldığında, gün içinde hesaba sürekli olarak yüklü miktarda para giriş ve çıkışı olduğunda, vergi borcunun ödenmemesi durumunda, adli bir suç dolayısıyla, vergi kaçakçılığında banka hesabına bloke konulabilir mi sorusuna verilen tek bir cevap vardır. Böyle bir durumda bankanın hesaba bloke koyması mümkündür. Ancak bunun gerçekleşebilmesi için mahkeme kararının olması gereklidir. Bankanın kendi kararı ile bu işlemi uygulaması mümkün değildir. Yargı kararı ile hesaba bloke konulduğunda hesaplarla ilgili herhangi bir işlemin yapılması imkansızdır.

Banka Hesaba Bloke Nedir?

Banka kredi borçlusunun hesabına bloke koyabilmektedir. Ancak bunu da yine yasal sürecin dışında yapması söz konusu değildir. Kredi ya da kredi kartı borcunun belli bir dönem ödenmemesi durumunda banka icra işlemi başlatır. Hesaba bloke konulması için icra müdürlüğünün karar alması gereklidir. Devletin bloke koymasında da durum böyledir. İcra davası açılmadan banka hesabına bloke konulabilir mi sorusuna verilen cevap “hayır”dır. Herhangi bir yargı kararı olmadan banka hesaba bloke koymuşsa bu işleme itiraz edilmelidir. Yasal bloke işlemi, herhangi bir kurum ve kuruluşla kişiye olan borcun miktarı kadar konulabilmektedir. Örneğin 10 bin TL borç varsa ve bankadaki hesapta 50 bin TL varsa, sadece 10 bin TL üzerinde bloke konulabilmektedir. Herhangi bir yere borç yoksa ve hesapta bloke varsa, bu tamamen bir hatadan kaynaklıdır. Bu gibi durumda hemen bankanın müşteri hizmetleri ile irtibata geçilmelidir.

Hesaba Konulan Bloke Nasıl Kaldırılır?

Banka hesabına bloke konulduğunda ilk akla gelen, blokenin kaldırılması için ne tür işlemin yapılacağıdır. Genellikle hesaba bloke, kişinin ya da şirketin devlete olan borçlarından kaynaklıdır. Örneğin vergi borcunun olması ve bunun belli bir süre ödenmemesi durumunda mahkeme kararı ile banka hesabına bloke konulmaktadır. Resmi borç olması nedeniyle hesaba bloke işlemi için ara karar verilmektedir. Böyle bir durumda banka ile irtibat kurulduğunda bloke koyan kurumla iletişime geçilmesi gerektiği belirtilmektedir. Kurumla iletişim kurulmasından sonra ödeme yapıldığında blokenin kaldırılması söz konusu olmaktadır. Bankaya borç varsa banka hesabına bloke konulabilir mi sorusuna verilen cevap yine “evet”tir. Banka borcu varsa ve bu borç ödenmiyorsa, banka hesaba bloke koyabilmektedir. Bu durumda banka ile görüşerek borcun yeniden yapılandırılması sağlanabilmekte, hesaba bloke de kaldırılabilmektedir. Hesaba bloke uygulandıysa nakit çekme imkanı da ortadan kalkmaktadır. Ancak hesapta bulunan para bloke konulan kısımdan fazlaysa banka ile irtibat kurularak bloke miktarının dışında kalan miktardan çekilmesi mümkündür. Bankanın hesapta bulunan paranın tamamına bloke koyması durumunda herhangi bir para çekme işleminin yapılması söz konusu değildir.

Blokeli Hesaba Para Yatırılabilir mi?

Banka hesabına bloke konulduğunda o hesaptan para çekilemediği gibi hesaba para yatırılması da mümkün değildir. Başka bir hesap açılıp bankacılık işlemleri yapılabilmektedir ancak hesaba bloke konulmasına neden olan borcun ödenmemesi durumunda yeni açılan hesaba da bloke konulması kaçınılmazdır. En doğru yöntem, bir şekilde bloke konulma nedenlerinin ortadan kaldırılmasıdır. Bütün bu bilgilerin ışığındabanka hesabına bloke konulabilir mi sorusu sorulduğunda, tüm hesaplara bloke konulabildiği gerçeği ortaya çıkmaktadır.