Bireysel Emeklilik Nasıl İptal Edilir?
Bazı bankaların müşterilerine zorunlu kıldığı sisteme BES yani bireysel emeklilik sistemi denir. Bu sistemde bankalar tarafından maaş müşterilerine zorunlu olan BES ile aynı zamanda emeklilik dönemi için yatırım yapılması sağlanmaktadır. Son zamanlarda bireysel emeklilik nasıl iptal edilir sorusuyla ilgili çok sayıda araştırma yapıldığı için bizler de bu konuda yapılacak işlemleri sıralıyor olacağız.
9 Ocak 207 tarihinde 45 yaş altında olan 4A ve 4C sigortalı çalışanlar BES’e zorunlu olarak dahil edilmiştir. Bu kanına göre maaştan yüzde 3 oranında kesinti yapılmakta ve BES’e yatırılmaktadır. Elbette bu sistemin pek çok avantajı vardır ancak günümüzdeki sigortalı çalışanlar sistemden çıkmak için gerekli araştırmayı da yapmaya başlamıştır.
Bireysel Emeklilik Nasıl İptal Edilir?
Zorunlu kılınan bireysel emeklilik nasıl iptal edilir konusunda öncelikle bankaların BES sorumlularıyla görüşülmektedir. Öncelikle BES’e dahil olan kişilerin de 3 yıl içinde sistemden çıkamayacağı bilinmelidir. Ancak bu durum hala tartışılmakla beraber pek çok kişi anlaşmalı olduğu bankaları arayarak BES iptali sağlamaktadır.
Her çalışan için farklı kesintilerin uygulandığı günümüzde bu oran ortalama %3 şeklindedir. Otomatik olarak maaştan kesilerek maaş müşterisi olduğunuz bankanın emeklilik sistemine yatırılan bu para, emekli olunduktan sonra banka tarafından ödenmektedir.
Bireysel Emeklilik İptal Numarası
Yasalara göre BES iptali sağlanabilmektedir. Ancak yeni çıkarılan yasalara göre herkesin bu sistemde kalması zorunlu hale gelecektir. Net bir bilgi henüz paylaşılmamışken bakanlık bu konuda sistemin 3 sene boyunca iptal edilemeyeceğini belirtmiştir. Ayrıca 2017 yılında başlatılan bu sisteme 12 milyon kişinin zorunlu olarak dahil edildiği ancak bu kişilerin yarısından fazlasının sistemden çıkış yaptığı bilinmektedir. Bu yüzden bireysel emeklilik nasıl iptal edilir konusunda iptal numaraları aranarak ya da banka şubelerine gidilerek işlem kısa sürede tamamlanabilir.
Bireysel emeklilikte %25 oranında devlet desteği vardır. Yani sisteme dahil olarak ya da dışarıdan ödeme yaparak emeklilik sistemlerine giriş yapanlara devlet tarafından destek sağlanmaktadır. Bu sayede emeklilerin ilerleyen yaşlarda ek gelir sahibi olması, yaşlandıkları zaman ihtiyaçlarını sorunsuz karşılayabilmeleri ve buna benzer avantajlarının olduğu unutulmamalıdır.
BES iptal numaraları olarak Ziraat Bankası için; 0850 222 97 00’ı arayabilirsiniz. Halk Bankasından hizmet alanlar ise 0850 222 0 400’ü arayarak bu süreçten yararlanabilir. Ayrıca Vakıfbank BES iptali için 444 92 37 numaralı telefonun aranması yeterlidir.
Bankaların BES İptal Numaraları
Diğer bankalardan bireysel emeklilik nasıl iptal edilir konusunda aşağıda sıralayacağımız numaraları arayarak işlem yapabilirsiniz. Elbette bu işlem için söz konusu bankanın müşterisi olmanız gerekmektedir.
- QNB Finansbank BES iptal numarası: 0850 222 0 900
- İş Bankası BES iptal numarası: 0850 724 55 00
- Denizbank BES iptal numarası: 0850 222 0 800
- Yapı Kredi BES iptal numarası: 0850 222 0 444
- İNG Bank BES iptal numarası: 444 1 666
- Garanti Bankası BES iptal numarası: 444 0 336
- Akbank BES iptal numarası 444 25 25
- Türkiye Finans BES iptal numarası: 0850 222 22 44
Sıraladığımız bu numaraları arayarak bireysel emeklilik sisteminden çıkış için talep oluşturabilirsiniz. Talepleriniz incelendikten sonra bankalar bu konuda işlemlerin tamamlandığına dair tekrar iletişime geçecektir. Öte yandan zorunlu BES sisteminde 3 yıldan az kalınmışsa devlet katkısından faydalanmadan yatırılan para iade edilmektedir. Yani 3 yıldan fazla kalınan bireysel emeklilik sisteminde devlet katkısından yararlanılmaktadır. Her süre için farklı yüzdelik oranlarla destek sunulduğu da unutulmamalıdır.