Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Kredisi Veren Bankalar

Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ve bu işin ticaretini yapmak için büyükbaş ve küçükbaş hayvan kredisi veren bankalar aracılığı ile belli bir sermaye elde edilebilir. Bu kredi, çok düşük faizle kullandırılır. Gerekli şartların sağlanmasının ardından özel ve devlet destekli krediler kullanılabilir. Özellikle Ziraat Bankası aracılığı ile büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için hibe alınabilir. Alınacak hayvanların yanı sıra ahır, depo, gübre, yem, gerekli ekipman gibi çok sayıda kalem için bankaların sunduğu tarım ve hayvancılık kredilerinden yararlanılabilir. Başta Ziraat Bankası olmak üzere Halkbank, Qnb Finansbank, TEB, Garanti Bankası, Vakıfbank, Odeabank ile HSBC ve Denizbank, tarım ve hayvancılık kredisi veren bankalar arasındadır.

Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Kredisi Nasıl Alınır?

Hayvancılık alanına yatırım yapmak isteyen girişimciler, büyükbaş ve küçükbaş hayvan kredisi nasıl alınır sorusunun cevabını araştırmaktadır. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan kredisi veren bankalar, kredi, işletmelere verilmektedir. Destekleme kredilerinde sürü yöneticisi olarak nitelendirilen çobanlar için verilen istihdamı desteği, işletme başına 5 bin TL’dir.

Hayvan Kredisi için Gerekli Belgeler

Kredi almak için nüfus cüzdanı fotokopisi, Çiftçilik ya da ÇKS Belgesi, Çalışma izni, Yer Seçim Raporu ve Kuruluş izni, İşletme Onay Belgesi, Eğer hayvan alımı yapılacak ise hayvan pasaportları istenmektedir.

Ziraat Bankası Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Kredisi

Ziraat Bankası, büyükbaş ve küçükbaş hayvan kredisi veren bankalar arasında ilk sırada yer almaktadır. Devlet bankası olması nedeniyle hayvancılık sektöründeki işletmelere kredi imkanları sunmaktadır. Banka, büyükbaş besicilik, küçükbaş besicilik, büyükbaş süt hayvancılığı, küçükbaş süt hayvancılığı kredileri gibi çok farklı kredi vermektedir. Ziraat Bankası’nın verdiği “Büyükbaş Süt Hayvancılığı Kredileri”, 10 baş ve üzerinde büyükbaş hayvan için verilmektedir. İşletmenin yeni ya da eski olması, verilen krediyi etkilememektedir. Burada kriter, 10 ve üzerindeki hayvan sayısıdır. Kredi desteği ile Hayvan Kayıt Sistemi’ne (Türkvet) kayıtlı olmak koşulu ile kültür ırkı ya da melezi, en fazla 48 aylık vadeli, en az bir doğum yapan büyükbaş kredisi alınabilir.

Halkbank Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Kredisi

Halkbank, Çiftçi Kayıt Sistemine ve Türkvet’e kayıtlı olan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için 48 aya kadar vadelerle kredi vermektedir. Banka, hayvanlar için genel şartlarda yazılı olan istisnaların haricinde hayvan hastalıkları ve gebelik, doğum ya da cerrahi müdahale, kazalar, vahşi hayvan saldırısı, yılan ve böcek sokması, zehirli çayır otları ve yeme bağlı zehirlenmeler, doğal afetler ve güneş çarpmaları, yangın ve infilak nedeniyle olan ölüm ve zorunlu kesim riskleri ile ilgili sigorta yapmaktadır.

QNB Finansbank Hayvan Kredisi

QNB Finansbank, yılda bir ödeme avantajı ile büyükbaş ve küçükbaş hayvan kredisi vermektedir. Banka, hayvancılık kredisini otomatik yemleme sistemleri için gerekli olan ekipmanların alımı ya da var olan sistemin modernizasyonu için de vermektedir. Banka, maliyetlerin yüzde 75’ine kadar kredi vermektedir ancak kredi notuna göre oran yüzde 85’e çıkabilmektedir. Günümüzde pek çok yatırımcı büyükbaş ve küçükbaş hayvan kredisi veren bankalar arasında olan Finansbank’ı tercih etmektedir.

TEB Hayvan Kredisi

TEB, 12 aya kadar vadelerle nakit akışına uygun, vade sonunda anapara ve faiz ödemesi avantajı ile büyükbaş ve küçükbaş hayvan kredisi veren bankalar arasındadır. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan kredisi veren bankalar arasında yer alan TEB’e kredi başvurusu yaparken Çiftçi Kayıt Sistemi belgesi, nüfus cüzdan fotokopisi, ikametgah senedi, tapu fotokopileri, işletme tescil belgesi ile ıslah ya da yetiştirici birliklerine üye ise üyelik belgesi istemektedir.

Garanti Bankası Hayvan Kredisi

Garanti Bankası, var olan ahırların onarımı ya da yeni ahırların yapımı, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların alımı, gerekli olan malzemelerin alımı, elektrik, su, ilaç, yem, aşılama gibi birçok ihtiyacın karşılanması için besicilik kredisi vermektedir.

Vakıfbank Hayvan Kredisi

Vakıfbank, süt ve besi hayvancılığına kadar tüm işletmelere uygun şartlarda kredi kolaylığı sunmaktadır. Günümüzde büyükbaş ve küçükbaş hayvan kredisi veren bankalar arasında önemli bir yere sahip olan Vakıfbank, yem, gübre gibi her türlü tarımsal girdi alımı ve hayvan alımı için hızlı finansman desteği sunmaktadır.

Denizbank Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Kredisi

Denizbank, buzağı için biberon ve kova, doğum ve yeni doğan malzemeleri, buzağı kulübesi, süt ısıtıcılar, hayvan yatakları, suluklar, sağma makinesi, mayalama tankı, soğutma deposu, süt sağma makinesi, tıraş makineleri ve bıçakları, yemlikler, eldivenler, şırınga ve iğneler, galoş ve önlükler, boynuz yakma ve kesme aparatları gibi tüm giderler için kredi olanağı sunmaktadır.

Kredi İçin Gerekli Belgeler

Denizbank’tan büyükbaş ve küçükbaş hayvan kredisi almak için ıslak imzalı noter onaylı kira sözleşmesi ve tapu, ÇKS ve Çiftlik Belgesi, kullanılan hayvancılık aracı veya taşıt ruhsatının onaylı fotokopisi veya aslı, başvuruda bulunan kişini ikametgah belgesi, imza beyannamesi fotokopisi, ticarethane sahibinin nüfus kayıt örneği veya nüfus cüzdanı fotokopisi verilmelidir

Büyükbaş ve Küçükbaş Kredisi Faiz Oranları

Büyükbaş ve küçükbaş hayvan kredisi faiz oranları da düşüktür. Ayrıca
büyükbaş ve küçükbaş hayvan kredisi veren bankalar , aylık faiz oranını ortama yüzde 0,41 olarak belirlemiştir. Kredinin yıllık faiz oranı yüzde 5’tir. En fazla 84 ay vadeli kredi kullanılabilir ve ödeme şekli 1, 3, 6 ve yılda bir ödemelidir.

Tarım ve Hayvancılık KOSGEB Desteği

Tarım işleriyle ya da büyükbaş hayvancılıkla uğraşmak isteyenler artık KOSGEB üzerinden de destek alabilmektedir. 2019 yılında sunulmaya devam edilen bu destekler için bazı şart ve koşullara uyum sağlanması gerekmektedir. Tarım süreci için gerekli olan tüm ürün grupları için sunulan KOSGEB destekleri 2018 yılında ciddi rakamlara ulaşmıştır. Haliyle bu yıl ve 2020 yılı için de hayvancılık sektörüne sunulan destekler devam etmektedir. Günümüzde hayvancılık için verilen hibe destekleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Kaba yem depoları
  • Hayvan havalandırma fanı
  • Hayvan fırça ve kaşıyıcıları
  • Sürü yönetim sistemleri
  • Sağım sistemleri
  • Süt soğutma ekipmanları
  • Ağıl ve ahır projeleri
  • Yem ezme ekipmanları
  • Yem kilit seti
  • Süt ve süt ürünleri tesis ekipmanları
  • Et ve et ürünler için tesis
  • Padok demir sti
  • Hayvan yatakları

Hayvancılık Hibe Destekleri

81 ilin tamamını kapsayan bu desteklerde hayvan başı 350 ile 500 TL arasında değişen destekler sunulmaktadır. Hayvancılık hibe desteklerinden faydalanmak isteyenlerin 18 yaşını aşmamş olması gerekir. Buna ek olarak ÇKS kaydının yaptırılması zorunludur.

Tarım Hibe Destekleri

Hayvancılık desteklerine ek olarak tarım hibe destekleri de aşağıdaki alanlar için geçerlidir;

  • Rüzgar pervaneleri
  • Sulama sistemleri
  • Mantar yetiştiriciliği tesisi
  • Yem işleme tesisleri
  • Gübre sistemleri
  • Gübre paketleme sistemi
  • Soğuk hava deposu
  • Zirai tarım makineleri
  • Kuruyemiş ya da bakliyat eleme, paketleme ve işleme tesisi
  • Tarımsal depolar
  • Sebze ve meyvelerin işleme, paketleme ve kurutma tesisleri
  • Çelik silo tesisi
  • Katı veya sıvı gübre dağıtma remorku
  • Lisanslı depolama yatırımları

Her yıl KOSGEB ile anlaşmalı olan bankaların düzenlediği bu tür kredilerden yararlanmak için banka şubelerine gitmeniz yeterlidir. Bunun dışında tüm şartları sağlıyor olmanız ve daha önceden bankalarla herhangi bir sorun yaşamamış olmanız da gerekmektedir.