Ceviz Hibe Desteği 2019
Tarımsal üretim yapmak isteyen çiftçiler pek çok alanda hibe ve kredi alabilmektedir. Elbette her kredi için bazı şartların olduğu da unutulmamalıdır. Ek olarak ceviz hibe desteği 2019 yılında da birçok çiftçinin başvurduğu destekler arasındadır. 2020 yılına kadar devam edecek olan bu destek için bilmeniz gerekenler yazımızın devamında paylaşılmıştır. Ceviz hibe desteği hakkında en çok merak edilen konularda sizlere aktarılmaktadır.
Ceviz Hibe Desteği Başvurusu Nereye Yapılır?
Çiftçilere birbirinden farklı krediler sunan Ziraat Bankasıyla beraber il ya da ilçe tarım müdürlüklerine başvurarak ceviz hibe desteği alabilirsiniz. Ancak bu başvurulardan önce projelendirme yapmanız gerekiyor. Çünkü kurum ya da bankaya sunacağınız projenin özelliklerine göre destek alabilirsiniz. Kurum yetkilileri ayrıca ekim yapılmak istenen alanın büyüklüğüne, dikim sıklığına ve diğer faktörlerine göre hibeyi onaylayacaktır.
Ceviz Hibe Desteği Ne Kadar?
Kredi kapsamında dönüm başına 1000 TL’ye kadar hibe desteği vardır. Bu durumda 100 bin TL’ye kadar ceviz yatırım desteği alabilirsiniz. Elbette başvuru sırasında sizden talep edilen belge ve şartlara uyum sağlamanız haricinde farklı bir sorun yaşanmamaktadır.
Tarım müdürlükleri tarafından yapılacak kontrollerin ardından onay alan hibe başvurusu için daha sonra Ziraat Bankasına giderek sözleşme imzalayabilirsiniz. Bu krediden en dikkat çeken özelliği, 15 yıl boyunca geri ödeme olmamasıdır. Ancak 15 yılın ardından kredi tek seferde kapatılmak zorundadır.
Ceviz Yetiştirmek için Devlet Desteği Almak
Ceviz yetiştirmek için devlet desteği almak isteyen çiftçiler, cevizin hangi alanlarına kredi sunulduğunu bilmelidir. Bu kapsamda sadece aşağıda sıralayacağımız alanlar için ceviz hibe desteği alınabilmektedir;
- Canlandırma kesim işlemleri
- Aşılı ya da aşısız tohum veya fidan
- 3 senelik bakım gideri
- Dikenli tel için çit bedelleri
- Projelendirme bedeli
- Arazide hazırlık aşaması
- Dikim veya ekim bedelleri
Ceviz Hibe Desteği Ne Kadar?
Ziraat Bankası ile Tarım Müdürlüğünün sunduğu ceviz kredisi, 100 bin TL’ye kadar verilmektedir. Ancak bu miktarı alabilmek için arazi kontrolünün yapıldığı unutulmamalıdır. Ceviz fidanı yaşı, arazinin genel durumu ve toprak yapısına bakıldıktan sonra kredi alıp alamayacağınız, kurum tarafından tespit edilmektedir. Daha sonra alacağınız onayla beraber Ziraat Bankası şubelerine gidebilirsiniz.
Ağaçlandırma Kredisi Var mı?
Ceviz gibi meyve veren ağaçların ekilmesi işine kredi sunulmaktadır. Genelde küçük ölçekli krediler olarak adlandırılan bu kredi yine Ziraat Bankası tarafından verildiği gibi pek çok bankanın da sunduğu hizmetlerdendir. Faiz oranı %2,00’ye kadar olan ağaçlandırma kredisinde kestane, kavak ya da badem gibi ağaçların ekimi için başvurabilirsiniz.
Ağaçlandırma işleri için alacağınız kredide 1 yıl sonra geri ödeme yapılmaktadır. Ancak bu kredi dekar başına 100 TL’ye kadardır. Tarım Bakanlığı zaman zaman buna benzer kredilerle ilgili açıklama yapmayı sürdürürken çiftçilerin ÇKS’ye üye olduktan sonra başvurabileceği unutulmamalıdır.
Hangi Bankalar Tarım Kredisi Veriyor?
Günümüzde çiftçileri desteklemek amacıyla pek çok bankanın tarım kredisi verdiğini söyleyebiliriz. Bu kapsamda ceviz hibe desteği dışında kredi çekmek amacıyla aşağıdaki bankalara başvurabilirsiniz;
- Yapı Kredi
- Ziraat Bankası
- Denizbank
- QNB Finansbank
- Fibabanka
- Vakıfbank
- TEB
- Şekerbank
- Akbank
- İş Bankası
Tarım Kredisinde Vade Kaç Ay?
Her banka bu süreçte kendi prosedürlerini uygulamaktadır. Örneğin TEB 84 ay vadeye kadar tarımsal kredi sunarken İş Bankası 60 ay vadeye kadar tarım kredisi vermektedir. Bu yüzden vade gün sayısı yüksek olan krediler arasında ceviz hibe desteği ile beraber küçük işletmeler için sunulan tarımsal kredileri değerlendirebilirsiniz. Bankalar bu konuyla ilgili belirli dönemlerde duyuru ve kampanyalar düzenleyerek çiftçileri bilgilendirmektedir.