Devlet Destekli Faizsiz Krediler 2019
Devlet destekli faizsiz krediler, başta KOSGEB olmak üzere farklı bankalar tarafından verilmektedir ve devlet destekli faizsiz krediler 2019 kapsamında 100 bin liraya kadar kredi verilmektedir. KOSGEB, özellikle son aylarda yaşanan terör saldırılarından ve afetlerden etkilenen şirketler için 100 bin lira sınırlı acil kredi faiz desteği verirken, KOSGEB’in sunduğu bu kredi için, Ziraat Bankası, Garanti Bankası ve Halkbank gibi bankalara başvurulabilir. Öte yandan devlet destekli faizsiz krediler 2019 için üst limit 100 bin TL. Krediyi alan gerçek ve tüzel kişilikler, ilk 12 ay geri ödeme yapmamaktadır. Geri ödeme planı ise 3 ayda bir eşit taksitler ve 36 ay vadeli şeklindedir. Teminat sıkıntıyı yaşayan işletmeler, Kredi Garanti Fonu A.Ş. ile protokol imzalamaktadır. Toplam 3 yılda 12 taksitte ödeme avantajı sunulan devlet destekli faizsiz kredilerde taksitler, 8 bin 333 TL’dir. Kredi KOSGEB tarafından değil, adı geçen bankalardan alınmaktadır ve böylece sıfır faizli kredi kullanılmaktadır.
Devlet Destekli Kredi Nasıl Alınır?
Devlet destekli faizsiz krediler nasıl alınır sorusu sorulduğunda, öncelikle kurumla iletişime geçilmesi gerektiği belirtilmektedir. Şartlarla ilgili mutabık kalındığında kurumdan başvuru için gerekli belgelerle ilgili bilgi alınmalı ve başvuru bizzat yapılmalıdır. Devlet destekli faizsiz krediler 2019; devlet destekli faizsiz kredi, devletin verdiği destekleme kredileri, esnaf destek kredileri, devlet destekli hayvancılık kredisidir. Hayvancılık kredisi, arıcılık, büyükbaş, küçükbaş ve tavukçuluk destekleridir. Bunların yanı sıra girişimcilere 50 bin TL hibe 100 bin TL için faizsiz iş yeri açma hibesi kredisi, KOSGEB tarafından verilen kadın girişimci desteği, mantar yetiştiriciliği ve sera kurmak isteyenlere devlet desteği de verilmektedir.
Ziraat Bankası Devlet Destekli Kredi
Devletin verdiği destekleme kredileri arasında yer alan esnaf destek kredileri, 30 bin TL’dir. Bu krediden yararlanabilmek için ön koşul daha önce iş yeri için ya da kredi alınmamasıdır. 36 ay vade ile verilen bu kredi, 1 yıl sonra geri ödenmektedir. Ancak işletmelerin bankalara borcunun bulunmaması şarttır.
Devlet destekli hayvancılık kredisi; ahır, besi tesisi ve araç-gereçler için 50 bin TL’lik hibedir. Hibenin yeterli olmaması durumunda 100 bin TL faizsiz kredi sunulmaktadır. Küçükbaş keçi ve koyun için kredisi; Ziraat Bankası’ndan alınmaktadır. Minimum 25 keçi ve 50 koyun kredisi alınabilir.
Arıcılık kredisi için KOSGEB belgesi gereklidir. Ziraat Bankası’nın verdiği arıcılık kredileri, Bal süzme makinesi, kek hazırlama makinesi, arılı ya da boş kovan, baraka almak için veya tadilatı, 50 kovan arısı olanlar ya da bu miktarın üzerine çıkmayı planlayanlara verilmektedir. Devlet destekli faizsiz krediler 2019 kapsamında kümes hayvanları için de başvuru yapılabilir. Kümes hayvanları kredisi bin adet kaz, ördek ve tavuk için geçerlidir. Hindi içinse 5 bin adettir.
Garanti Bankası Devlet Destekli Kredi
Garanti Bankası, finansmana ihtiyacı olan, teminat sorunu yaşayan kadın girişimcilerin yönettiği işletmelere, AB, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliği ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) kefaletiyle kadın girişimci kredisi Garanti’den!
Bu kredinin şartları arasında şirketin tamamının veya bir kısmının sahibinin kadın olması, Yıllık ciro ya da bilanço büyüklüğünün 10 milyon euronun altında kalması, çalışan sayısının maksimum 50 olması gereklidir.
Banka, tarımsal üretim faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla Tarım Sektör Paketi kapsamında yılda bir ödemeli 12 ile 60 aylık vadelerle kredi sunmaktadır. Garanti Bankası, Bitkisel Üretim Kredileri, Tarım Destek Kredisi, Alternatif Üretim Teknikleri Kredisi, Traktör ve Biçerdöver Kredisi, Oto Kredisi, Sera Kredisi, Hayvansal Üretim Kredileri, Besicilik Kredileri, Süt Sığırcılığı Kredileri ve Tarımsal Makine Ekipman Kredisi vermektedir.
Halkbank Devlet Destekli Kredi
Halkbank, işletme sermayesi ihtiyaçlarının karşılanması için 200 bin TL’ye kadar finansman desteği sunmaktadır. Banka, iş yeri ve taşıt alımına yönelik olarak 500 bin TL’ye kadar yatırım kredisi vermektedir. Halkbank, ESKKK Kefaletiyle Krediler, ESKKK Kefaleti Olmaksızın Krediler, 0 Faizli Esnaf Kredileri ve Esnaf Yatırım Kredileri vermektedir.
Devlet Destekli Faizsiz Krediler Faiz Oranları
Devlet destekli faizsiz krediler faiz oranları ise aylık ortalama yüzde 1,85’tir. Devlet destekli faizsiz krediler 2019 şartlarına haiz olanların ilgili bankalara başvurmaları yeterlidir.
Faizsiz Kredi Hangi Alanlar için Veriliyor?
Faizsiz kredilerin devlet tarafından da desteklenmesiyle beraber bazı uygulama alanlarının devreye alındığı bilinmektedir. Mantıklı bir girişimci tarım, hayvancılık, otomobil, ev ya da iş yeri için kredilerden faydalanabilmektedir. Ülke ekonomisine katkıda bulunan bu tür kredilerin sunulduğu alanlar;
- Çiftçi kredisi
- Esnaf kredileri
- Tarım kredisi
- Hayvancılık hibeleri
- Faizsiz konut kredisi
- İş yeri açma kredileri
- İnşaat firmalarına devlet destekli krediler
- Girişimci kredisi olarak verilmektedir.
Katılım Bankaları Faizsiz Kredi Veriyor mu?
Kuruluş amacı faizsiz bankacılık hizmeti sunmak olan katılım bankaları da devlet destekli faizsiz kredi almak isteyenleri bir araya getirmektedir. Vakıf Katılım başta olmak üzere Türkiye Finans Katılım, Ziraat Katılım, Albaraka Türk Katılım ve Kuveyt Türk Katılım bankalarının bu konuda çalışmalarına devam ettiğini söyleyebiliriz. Bu bankalar tamamen kâr oranına göre tüketicilere kredi vermekle beraber birbirinden farklı finansman ürünlerinde de çalışmalarını sürdürmektedir.
Devlet Desteğiyle KOSGEB Kredisi Alınır mı?
Girişimcilere özel destekler sunan KOSGEB, devlet destekli olarak kredi vermektedir. Aslında her sektöre finansman sağlayan ve ülkemizin en büyük kurumlarından olan KOSGEB, küçük ve orta ölçekli işletmelere bazı koşullarla beraber nakit desteği sunmaktadır. Bu konuda dikkat çeken ilk destek 300 bin TL’lik faizsiz kredi seçeneğidir. KOBİ’lerin etkinliğinin artması amacıyla verilen bu destek ayrıca rekabet düzeyini artırmak ve ekonomik gelişime katkı sağlamak amacıyla sunulmaktadır. Geri ödemeli olan bu desteği alabilmek için KOBİ tanımı içinde yer almak gerekiyor.
KOBİ destek kredisi için yasaklı işletme olmamak, kurumdan ön onay almak, protokol şartlarına uyum sağlamak, başvuruları zamanında yapmak ve anlaşmalı bankanın da başvuruyu kabul etmiş olma gibi şartlar yer almaktadır.
KOSGEB Faizsiz Kredi Başvuru Şartları
Esnaflara özel olarak sunulan ve devlet destekli faizsiz kredi türlerinden olan sıfır faizli KOSGEB kredisi, daha önce destek almamış olanlara verilmektedir. Vergi kaydı olması gereken esnafların ayrıca faal durumda olması şarttır. Bunlara ek olarak e-KOBİ kaydının yapılması ve anlaşmalı bankaya başvurulması da önemlidir. Elbette bankalar bu konuda esnafın kredi geçmişine bakacak ve ödenmemiş borçlarının olup olmamasına göre hizmet sunacaktır.
2019 KOSGEB Anlaşmalı Bankalar Hangileri?
2019 yılı için kurumla anlaşmalı olarak faizsiz kredi veren bankalar;
- Yapı Kredi
- Ziraat Bankası
- Akbank
- İş Bankası
- Denizbank
- Garanti Bankası
- QNB Finansbank
- Halk Bank olarak sıralanmaktadır.
Kredi Başvurusundan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tüketiciler faizli ya da faizsiz kredi seçeneklerinden yararlanmak için bazı şartlara uyum sağlamak durumundadır. Kredi notu bu anlamda en önemli kriterdir. Düşük kredi notuna sahip olanların herhangi bir başvuru talebi değerlendirilmemektedir. Ayrıca bankalardan ihtiyaç kredisi alırken düşük kredi skoruna sahip olan tüketicilerden genelde kefil ya da ipotek şartı aranmaktadır. Bu yüzden faizsiz kredi almak isteyenler de kredi notunu sorgulamalı ve daha sonra başvuru yapmalıdır.
Faizsiz krediler genelde devlet desteğiyle sunulmaktadır. Ancak ödenmemiş borçların olması, bu kredi türünden yararlanmaya engeldir. Genel olarak yapacağınız her türlü devlet destekli faizsiz kredi başvurusundan önce finansal geçmişinizi değerlendirmenizde yarar var.