Elektrik Yardımı Başvurusu Nereye Yapılır?
İhtiyaç sahipleri artık elektrik yardımı başvurusu yaparak belirlenen rakamlara göre destek alabilmektedir. 1 Mart 2019 tarihi itibariyle 80 TL elektrik faturası desteği sunulmaya başlanmış ve süreç devam etmiştir. Bununla beraber desteği almak için uyulması gereken şartlar da devlet tarafından paylaşılmıştır. Sadece muhtaç kişilerin alabileceği bu yardımla beraber ağır hastaların biriken elektrik faturası borçları da tek sefere mahsus olmak üzere devlet tarafından karşılanmaktadır. Son günlerde elektrik yardımı başvurusu sayı olarak arttığı için ihtiyaç sahipleri konu hakkında daha kapsamlı bilgilere ulaşmak istemektedir.
Hastalar Nasıl Elektrik Parası Desteği Alabilir?
Kronik ve ağır bir rahatsızlık geçiren hastaların makineye muhtaç durumda olması nedeniyle elektrik faturası yardımı yapılmaktadır. 3294 sayılı kanunla beraber muhtaç durumda olduğu tespit edilen kişilerin evde bakım yardımı almaması ve gerekli başvuruları yapması gerekmektedir.
200 TL’ye kadar elektrik tüketim desteği alabilen ağır ve kronik hastalar ayrıca kesintisiz güç kaynağı desteği de talep edebilmektedir. Son olarak makine kullanımından dolayı borcu biriken hastaların tek sefere mahsus olmak üzere bu borcunun silinmesi söz konusudur. Muhtaç bireylerin su, doğal gaz ve diğer elektrik borcu ödemeleri ise bu destek üzerinden yapılmamaktadır.
Hastalar elektrik yardımı başvurusu yaparken Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurmalıdır. Vakıf tarafından yapılacak değerlendirmeler ayrıca SGK dosyalarıyla devam eder. Yani hastaların solunum cihazı gibi desteklerden faydalanması ve tedavi sürecinde bu cihazları kullanabilmesi için cihaz alma şartlarını öğrenmesi gerekir. Cihaz desteği alındıktan sonra tedavinin ardından cihazın tekrar iade edilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
İhtiyaç Sahiplerine 80 TL Elektrik Desteği
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılacak başvuru sonrasında alınabilen elektrik faturası desteği, bazı hesaplamalara göre uygulanmaktadır. İlk olarak elektrik yardımı başvurusu sürecinde 150 kw/saate kadar olan elektrik tüketimleri, devlet destekleri kapsamında karşılanmaktadır. Her ay sunulan bu uygulamanın dar gelirli aileler dışında verilmediği bilinmemektedir.
2019 elektrik faturası desteğinden faydalanmak için en önemli şart, herhangi bir sosyal yardımın alınmıyor olmasıdır. Ancak gıda yardımı alan bir ihtiyaç sahibi aynı zamanda bu desteği alabilir. Tamamen kurumun belirleyeceği bu süreç, başvuru dilekçesiyle iletilir ve incelemenin ardından başlatılır.
80 TL Elektrik Faturası Desteği için Başvuru Belgeleri
İhtiyaç sahipleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından alacağı belgeyi eksiksiz bir şekilde doldurarak talep dilekçesiyle iletmelidir. Ayrıca var ise eşe ve başvuru sahibine ait kimlik belgesi talep edilir. Yine başvuru sahibinin adına düzenlenen elektrik faturası da başvuru belgeleri arasındadır.
80 TL Elektrik Faturası Desteği Nasıl Hesaplanıyor?
Elektrik faturası ödemelerinde KW hesaplamaları yapılmaktadır. Hane sayısında yaşayan kişilere göre belirlenen bu destek 2 kişinin yaşadığı hanelere aylık 75 kw/saat olarak verilir. 3 kişinin yaşadığı evlerde aylık 100 kw/saat, 4 kişinin ikamet ettiği evlerde 125 kw/saat ve 5 ile daha fazla kişinin yaşadığı evlerde aylık 150 kw/saat olarak sunulmaktadır. Bu bilgilere istinaden elektrik yardımı başvurusu yaparken de yetkililer ihtiyaç duyduğu tüm belgeleri sizden talep edecektir.
2018 yılında da verilen bu desteğin 2020 elektrik faturası desteği olarak devam edeceği düşünülmektedir. 2018’de sadece kronik hastalara 200 TL tutarında verilen bu destek, kesintisiz güç kaynağı destekleri, elektrik tüketim ve birikmiş elektrik borcu desteği olarak sunulmuştur. Bu nedenle elektrik yardımı başvurusu kapsamında ağır ve kronik hastalığı bulunanların bu durumu belirtmesi şarttır. Öte yandan ihtiyaç sahiplerinin gelir durumu ve diğer kriterleri de göz ardı edilmeden 80 TL elektrik faturası desteği aldığı unutulmamalıdır. İkamet ettiğiniz bölgedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına giderek başvuru evraklarını alabilirsiniz. Alternatif olarak Valilik ya da Belediyelere de başvurarak başvuru süreci hakkında ayrıntılı bilgiler alabilirsiniz.