Emekli Maaşına Haciz Gelebilir mi?

Emekli maaşları, emeklilerin tek geçim kaynağıdır. Bu nedenle pek çok tüketici emekli maaşına haciz gelebilir mi sorusuna yanıt aramaktadır. Bu konuda yapacağınız araştırmalarda karşılaşacağınız cevapların tümü aynıdır. Ayrıca devlet tarafından güvence altına alınan emekli maaşıyla ilgili icra takip uygulamaları da merak edilmektedir. O halde emekli maaşına icra gelir mi ya da emekli maaşına haciz gelebilir mi şeklinde yapacağınız araştırmalar için yazımızın devamındaki bilgilere ulaşabilirsiniz.

Emekli Maaşına İcra Konulabilir mi?

Emekli olmadan önce birçok kişinin bankalardan hizmet aldığı bilinmektedir. Tüketici kredileri başta olmak üzere araç ya da konut kredisi alan bireyler, ekonomik sorunlardan dolayı borçlarını düzenli ödeyemeyebilir. Bunun yanı sıra acil nakit ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kredi çeken tüketicilerin borçlarını ödeyememesi halinde idari ve yasal takip süreçleri başlar. Bu durum sadece çalışan tüketiciler için geçerlidir. Yani sigortalı bir işte çalışanların icralık olması halinde maaşının dörtte birine icra gelmektedir.

Bu bilgilerin yanı sıra emekli maaşına haciz gelebilir mi konusun da merak edilmektedir. Öncelikle icra işlemleri, bankaların tahsil edemediği borçları farklı yollarla tüketiciye ödetmesi için başvurduğu uygulamalardır. Kredi kartı veya kredi borçlarının ödenmemesi halinde tüketicinin kendi adına kayıtlı olan gayrimenkullerine haciz konulabilir. Bu nedenle tüketicilerin borç ödeme alışkanlıklarına her zaman dikkat etmesinde yarar var.

Emekli Maaşına Haciz Uygulanır mı?

Emekli maaşı, devletin belirli bir süre çalıştıktan sonra emekliye ayrılan vatandaşlarına tanıdığı bir haktır. Bu yüzden emekli maaşına haciz gelebilir mi sorusunun yanıtı net bir şekilde ifade edilmiştir. Haliyle emekli maaşına hiçbir şekilde icra gönderilemez ve haciz konulamaz. 5510 sayılı kanunun 93. maddesine göre kişi ya da kurumlar, emekli maaşına icra koyamamaktadır.

Emekli maaşı ilgili kanuna göre bankalar tarafından da haczedilemez. Sadece nafaka borçları için icra gönderilebilen emekli maaşlarına kredi veya kredi kartı borcu için de yaptırım uygulanamaz. Ancak mal varlığı bulunan emeklilerin, kendi adına kayıtlı olan taşınmazlarına haciz konulabildiğini unutmamanız gerekir.

Emekli Maaşına Nasıl İcra Konulur?

Emekli maaşına uygulanamayan haciz işlemleri sadece kişinin kendi rızasının olması halinde başlatılabilir. Yani emekli maaşı alan bir kişi bankanın icra sözleşmesini imzalar ise bu durumda maaşa haciz gönderilebilir. Bu kapsamda dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır.

Bankalar emekli olan ya da olmayan borçlular için bir sözleşme hazırlar. Bu sözleşmeyi avukatları aracılığıyla borçluların ev adresine gönderebilir. İlgili sözleşmenin maddelerinde haciz uygulanacağına dair bilgiler yer alacaktır. Sözleşmeyi kendi rızasıyla imzalayan emekliler bu durumda maaşına icra gönderilmesine neden olabilir. Ayrıca emekli maaşının bankaya yattığı andan itibaren haciz edileceği de unutulmamalıdır.

Banka Sözleşmelerinde Hangi Maddeler Var?

Bankaların borçlular için hazırlayacak göndereceği sözleşmelerdeki maddeler net bir şekilde anlaşılmalıdır. Ayrıca sözleşme imzalanmadan devreye alınamayacağı için herhangi bir borçlunun bu sözleşmeyi imzalamaması gerekir. Bazı durumlarda borcun ödenmemesi halinde hapis cezası gibi maddeler de ekleyen bankaların bu konudaki uygulamaları maddi ve manevi zararlara neden olabilir. O halde emekli maaşına haciz gelebilir mi konusunda kişinin kendi rızası olmadan icrayla karşılaşmayacağı bilinmelidir.

Bankalardan kredi çekerken de tarafınıza sunulacak sözleşmeyi dikkatli bir şekilde okumanız gerekir. Kredi borçları için emeklilerin maaşlarına haciz konulmasını amaçlayan sözleşme ibareleri var ise imzalanmamalı ve yetkililere de bu durum aktarılmalıdır. Aslında bazı bankalar bu gibi durumları kasıtlı olarak sözleşmede sunabilir. Haliyle emekli maaşına haciz gelebilir mi konusunda sorun yaşamamak adına ilk olarak sözleşmenin okunması ve daha sonra imzalanması gerekir. İlerleyen süreçlerde mağdur olmamak adına emeklilerin her türlü borçlanmalarında bu durumlara dikkat edilmelidir.