Gözlük Alırken Devlet Desteği Var mı?

Sigortalı kişiler gözlük alırken devlet desteğinden yararlanmaktadır. Elbette bu süreçte bilinmesi gereken bazı durumlar vardır. Haliyle gözlük alırken devlet desteği var mı şeklinde sorulacak sorular için sizlere en detaylı yanıtları bu yazımızda vermeye çalışacağız. Ayrıca gözlük camları ve çerçevelerin ne zaman yenileceğini ve gözlük haklarıyla ilgili ihtiyacınız olan bilgiler de yazımızın devamında paylaşılmıştır.

Devlet Desteği ile Gözlük Almak

Hastalar, gözlük ve çerçeve alabilmek için devlet desteklerini araştırmaktadır. Bu süreçte kişinin prim ödemesini yapması gerekir. Elbette göz muayenesi yaptırabilmek için sigortalı olarak çalışması gerekir. Devlet hastanelerinde yapılan muayeneler için önce randevu alan hastalar daha sonra göz rahatsızlığının tespiti için doktora başvurur.

Yapılacak tetkikler sonrasında kullanılması gereken gözlük türü, doktor tarafından belirlenerek hastaya reçete edilir. SGK tarafından sunulan devlet desteği ile gözlük ödemesi yapıldığı için rahatlıkla bu hizmetten yararlanılabilir.

Sigortalıların Gözlük Hakkı Var mı?

Sigortalı çalışanların da gözlük alma hakkı bulunmaktadır. Ancak bu hizmette sigorta ödemeleri 3 yılda bir yapılmaktadır. Örneğin, 2019 yılında alacağınız gözlük için sigorta raporu ve reçetesi ile ödemeden yararlanabilirsiniz. Sonraki süreç için ise 2022 yılındaan sonra tekrar devlet desteği ile gözlük almak için başvuru yapabilirsiniz.

Destekle alınan gözlük hizmetinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, 3 sene içinde gözde herhangi bir bozukluğun olması halidir. 0,5’lik bir bozulma yaşanması durumunda bu sürenin bitmesini beklemeden tekrar devlet desteğinden yararlanabilirsiniz. O halde gözlük alırken devlet desteği var mı sorusunun yanıtı ‘evet’ olmaktadır.

Devlet Desteğiyle Gözlük Almak için Ne Yapılmalı?

SGK uygulaması sayesinde artık yeni gözlük ödemesinin zamanı öğrenilebilir. Ayrıca e-Devlet portalı üzerinden de tüm bilgilere sahip olabilirsiniz. Gözlük ödemesi gerçekleştiren vatandaşların kaydı SGK tarafından tutularak yeni gözlük alım tarihi ve diğer bilgiler de sorgulanabilmektedir. Devlet desteğiyle vatandaşlar gözlük yenileme yaptıkları zaman hangi kategoriden destek alabileceklerini de kontrol edebilir.

Devlet Desteğiyle Alınan Gözlük Bedelleri

Gözlük bedelleri hastaların sigorta pirimi, çalışma süresi ve doktorun raporuna göre değişmektedir. Muayene olduktan sonra gözlük bedelinin devlet tarafından karşılaşması amacıyla ayrı bir rapor hazırlanmaktadır. Söz konusu rapor daha sonra reçeteyle beraber optiklere sunulur. Yani gözlük almak için gideceğiniz optiklerde reçete incelenir ve destek alabileceğiniz ücret miktarı ve gözlükler tarafınıza aktarılır.

Optikler, satacakları gözlüklerden para kazanmaktadır. Yani gözlük alırken devlet desteği var mı konusunda alacağınız desteklerin yanı sıra gözlükçüler, çerçeveden kar elde eder. Hastalar bu süreçte ne kadarlık bir gözlük çerçevesinden yararlanmak istediğini söyler ve bu sayede yeni gözlük temin edilmiş olunur.

Hastalar bazen daha güzel ve kaliteli gözlüğe sahip olmak ister. Bu durumda SGK tutarı, seçeceğiniz gözlüğün bedelini karşılamayabilir. Tercih ettiğiniz gözlüğün toplam tutarı paylaşıldıktan sonra devlet desteği dışında kalan miktar sizden tahsil edilmektedir.

Bankaların Ödediği Gözlük Cam ve Çerçeve Ücretleri

Kurum ve kuruluşlar da anlaşma gereği çerçeve ve cam ücretlerini tahsil etmektedir. Bu kapsamda örneğin Akbank, 300 TL çerçeve ödemesi yaparken Garanti Bankası 190 TL’lik ödeme gerçekleştirmektedir. Elbette her kurumun ödeyeceği miktarlar farklıdır. Diğer kurum ve ödeyeceği miktarlar 2019 yılı için aşağıdaki gibidir;

  • İş Bankası – 135 TL
  • Halk Bankası – 300 TL
  • Merkez Bankası – 37,80 TL
  • Şekerbank – 35 TL
  • PTT – 37,8 TL
  • Vakıflar Bankası – 200 TL
  • Odalar ve Borsalar Birliği – İletişime geçilerek öğrenilir
  • Ziraat Bankası – 300 TL
  • Yapı Kredi – 70 TL

Bu kurumlar tarafından ödenebilen gözlük ücretlerine KDV dahildir. Ayrıca bazı kurumlarda değişken fiyatlarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle gözlük alırken devlet desteği var mı araştırmasıyla beraber kurum araştırması yapmanız da önemlidir.