İcralık Kredi Kartı Nasıl Taksitlendirilir?

Banka kredileri gibi kredi kartı borçları da tüketicileri son derece rahatsız eden durumlar arasındadır. Buna ek olarak icralık kredi kartı nasıl taksitlendirilir konusunda birtakım araştırmalar yapılmaktadır. Aslında bankaların sunduğu hizmetlerle de ilgili olan bu durum için yazımızın devamından önemli bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu süreçte kredi kartlarının bilinçsiz kullanımının ardından biriken ve ödenemeyen borçlar haliyle icra takibini beraberinde getirecektir. Aynı durum banka kredileri için de geçerlidir.

Kredi Kartı Borçları Yasal Takibe Nasıl Düşer?

Ülkemizde ciddi anlamda kredi kartı kullanımı söz konusudur. Zamanında ödenmeyen borçlar nedeniyle pek çok kişinin de yasal takibe düştüğü bilinmektedir. İlk olarak icralık kredi kartı nasıl taksitlendirilir konusunda bilinmesi gereken bazı süreçler vardır.

Bir kredi kartı kullanıcısı, vadesi gelen borçları art arda 3 ay ödemezse idari takibe düşer. İdari takipten 1 hafta sonra ise yasal takip başlatılır. Ekonomik durumlardan dolayı sadece asgari ödeme gerçekleştiren tüketiciler bu ödemeyi 3. ayda yapamaz. Yani borç ödemek için işlem yapmak istediğinizde banka tüm borcu tahsil etmeyi talep edecektir. Bu nedenle idari takip başlatılmış olacaktır.

Yasal takibe düşmeden önce banka sürekli olarak borçluyu arayacak ve çeşitli imkanlarla borcun kapatılabileceğini belirtecektir. Bu süreçte genelde taksitlendirme hizmetleri sunulabilir. Bazen de borcun yeniden yapılandırılmasıyla beraber farklı faiz oranları uygulanabilir.

Kredi Kartı Borcunda Yasal Takip Süreci

Banka tarafından sunulacak olan kredi kartı borcu yapılandırma yani taksitlendirme hizmetinden yararlanmadığınızda borçlar yasal takip sürecine geçecektir. Bu süreçte avukatlık masrafları ve bazı dosya masrafları da borca eklenecektir. Eğer çalışan bir borçluysanız maaşınızın dörtte biri kadar icra takibi hemen başlayacaktır. Çalışmayanlarda ise sürekli olarak SMS uyarıları ve eve ihbarname gönderme gibi durumlar söz konusu olacaktır.

Günümüzde icralık kredi kartı nasıl taksitlendirilir konusunda yapılması gereken tek şey, bu hizmetten faydalanmak istediğinizi yetkililerle paylaşmak olmalıdır. Zaten avukatlık bürosu çalışanları borcu tahsil etmek adına çok sayıda seçenek sunabilir. Bazı çalışanlar ise eve gelerek icra başlatacaklarına dair yanlış beyanda bulunmaktadır. Böyle bir durum söz konusu olmamakla beraber tamamen borçluyu psikolojik olarak etkilemek amacı vardır.

Avukatlık bürosu ekleyeceği masraflarla beraber yeni borcu tüketicilerle paylaşır. Örnek olarak 5000 TL biriken bir kredi kartı borcu avukatlık masrafıyla beraber 6000 TL’ye kadar yükselebilir. Elbette zaman geçtikçe uygulanan faiz oranı da artmaya devam edecektir. Her bankanın bu konuda uyguladığı faiz oranı farklıdır.

Yasal Takipteki Kredi Kartı Borcu için Neler Yapılabilir?

Ödemekte zorlandığınız kredi kart borçları için taksitlendirme talebinde bulunmanız önemlidir. Ayrıca bankaların avukata devrettiği borç üzerinden daha uzun vadeli taksitlendirme talep edilebilir. Ancak borçluların bu süreçte dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır. Bazı avukatlar, yetkililerle beraber ev adresine giderek taahhütte bulunulması gerektiğini belirtir. Söz konusu taahhütnamede tüketicileri mağdur edecek ibareler bulunabilir.

Mutlaka okumanız gereken taahhüt hiçbir şekilde imzalamamanız gerekir. Çünkü borcun tek bir taksitinin geciktirilmesi durumunda tüketicilere hapis cezası verilebilmektedir. Bu nedenle hemen imzalamamanız gereken taahhütnameyi gözden geçirmenizde yarar var. Son olarak borcunuzun yüksek tutarlı olmaması halinde geciktirmeden ödemeniz, kredi puanınızı da olumlu etkileyecektir.

Kredi Kartı Borcu ve Kredi Notu İlişkisi

Normal şartlarda kart ya da kredi borçlarının 1 gün gecikmesi bile kredi puanını düşürmektedir. Bu yüzden icralık kredi kartı nasıl taksitlendirilir konusunda hizmet almadan önce mutlaka borcunuzu ödemenizde yarar var. Özellikle de yasal takibe düşen kredi kart borçları nedeniyle kredi notu sıfırlanabilir ve yükseltmek adına ciddi bir süre bankalardan hizmet alamayabilirsiniz.