İhtiyaç Kredisi 1 Günlük Gecikme Faizi Ne Kadar?

İhtiyaç kredilerinde taksit ödemesinin son ödeme günü sonunda da ödenmediğinde gecikme cezası uygulanmaktadır ve kredi kullananlar, ihtiyaç kredisi 1 günlük gecikme faizi ne kadar sorusunu sıkça sormaktadır. Gecikme faizi, kredi faizinin yüzde 30’unun eklenmesidir. Yani örneğin aylık yüzde 1 oranındaki gecikme faizi, bu durumda aylık yüzde 1,30 olmaktadır. Günlük faiz, yalnızca geciktirilen taksitin anaparasına uygulanır. Konut kredisi dışındaki tüm krediler için ihtiyaç kredisi 1 günlük gecikme faizi ne kadar denildiğinde, gecikme cezasının üzerine yüzde 5 oranında KKDF ile yüzde 15 oranında BSMV ilave edilmesi gerektiği bilinmelidir. Taksitin bir gün gecikmesi demek, örneğin 30 Mart tarihli bir kredinin 31 Mart tarihinde ödenmesidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, günün geciktirilmesidir. Yani 30 Mart saat 23:59’da ödeme yapıldığında son ödeme günü olarak hesaplanır. Saat 00:01 olduğunda tarih 31 Marttır ve bu durumda taksit bir gün gecikmiş sayılır.

İhtiyaç Kredisi Geç Ödenirse Ne Olur?

İhtiyaç kredileri, kişisel giderler için kullanılan bireysel kredilerdir. Bu kredilerin vadesi maksimum 36 aydır. Eğitim, seyahat, tatil, yılbaşı, bayram kredilerinin haricinde herhangi bir neden için de ihtiyaç kredisi kullanılabilir. Özel günler için bankalar ihtiyaç kredisi kampanyası düzenler ve bunların faiz oranları da farklı olur. Ancak kampanya bile olsa bankaların ihtiyaç kredisi verirken belli şartları sunduğu bilinmelidir. Öncelikle kredi notu, bankalar için önemli bir kriterdir. Kredi notunun düşük olması, ihtiyaç kredisi başvurusuna olumsuz cevap verilmesine neden olabilir. Ayrıca kullanılan bir başka kredi varsa ve bu kredi sürekli gecikmeli ödeniyorsa, yine yeni bir ihtiyaç kredisi başvurusunu banka olumsuz olarak sonuçlandırılabilir. Ancak yine de banka bu kişilere de ihtiyaç kredisi verebilir. İkinci bir kredi kullanılacaksa bu kredi ile ilgili ihtiyaç kredisi 1 günlük gecikme faizi ne kadar diye araştırma yapılmamalı, kredinin zamanında aksatılmadan ödenmesine dikkat edilmelidir. Çünkü birden fazla kredi varsa ve bunların ödemeleri sürekli gecikmeli olarak yapılıyorsa, kredi notunun riskli gruba girmesi söz konusudur.

İhtiyaç Kredisi Gecikmeli Ödenebilir mi?

İhtiyaç kredileri bazı durumlarda elbette gecikmeli olarak ödenebilmektedir ancak bu durum alışkanlık haline getirilmemelidir. 36 ay vadeli bir kredide bir iki taksitin birkaç gün gecikmeli ödenmesi, banka açısından sorun olmamaktadır ve kredi notunu olumsuz etkilememektedir. Ancak taksit ödemeleri birden fazla gecikirse ve bu bir gün bile olsa sicilin olumsuz etkilenmesi mümkündür. Bu nedenle ihtiyaç kredisi 1 günlük gecikme faizi ne kadar denilmeden önce kredi ödemelerinin, ilerleyen dönemler göz önünde tutularak aksatılmamasında yarar vardır. İhtiyaç kredilerinde gecikme faizleri günlük olarak uygulanmaktadır. Gün fazla olduğunda ödenecek faiz de oranda fazla olmaktadır. Bu nedenle ihtiyaç kredileri gününde ödenmelidir. Bütün bunların yanı sıra ihtiyaç kredilerinin son ödeme gününden önce ödeme avantajı da vardır. Bu durumda aylık ödenecek tutardan daha az bir miktarın ödenmesi söz konusudur. Ancak çoğu bankanın birden fazla taksit ödemesine yanaşmadığı bilinmelidir. Böyle bir ödeme yapılmak istendiğinde banka müşteri hizmetleri ile görüşülmelidir.

İhtiyaç Kredisi 1 Günlük Gecikirse Ne Olur?

İhtiyaç kredisinin ödemesi bir gün geciktiğinde ve bu gecikme 36 aylık vade süresi içinde bir ya da iki kez gerçekleştiğinde herhangi bir sorun teşkil etmez. Sadece İhtiyaç kredisi bir günlük gecikme faizi ödenir. Ancak bu durum alışkanlık haline getirilir ve her ay gecikmeli ödenirse, yine geciktirilen gün süresince faiz uygulanır ancak bu kez kredi notunun olumsuz etkilenmesine neden olur. Ancak yine de ihtiyaç kredisi 1 günlük gecikme faizi ne kadar sorusunun cevabı merak edilmektedir. Aylık kredi faiz oranı yüzde 1,85 olduğunda, azami aylık gecikme faizi oranı yüzde 2,41, 10 bin liralık bir kredide azami gecikme faizi tutarı 0,23 TL olmaktadır. Yüzde 5 BSMV Tutarı 0,01 TL, yüzde 15 KKDF Tutarı 0,03 TL, toplam geciken taksit tutarı: 406,32 TL, toplam azami gecikme cezası tutarı ise 0,23 TL olmaktadır.