İŞKUR Mesleki Kurslarda Ücret Veriliyor mu?

İş arayanların İŞKUR üzerinde çeşitli başvurular yaparak mesleki eğitim kurslarına katılabilmektedir. Bu kapsamda İŞKUR mesleki kurslarda ücret veriliyor mu sorusu daima gündeme gelmektedir. Bu kurslarda iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu mesleki alanlarda işsiz olanların niteliklerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu sayede istihdam oranını artırmaya yönelik çalışmalar yaparak kurslar düzenlenmektedir. Öte yandan bu kursların bazıları istihdam garantili olmakla beraber katılanların yarısı minimum 20 gün olma kaydıyla kurs bitiminde istihdama alınmaktadır.

Mesleki Eğitim Kurslarına Katılım Şartları

Mesleki eğitim kursları yılın her döneminde düzenlenmektedir. İŞKUR üzerinden yapılan duyuruları takip ederek bu kurslarla ilgili detaylı bilgilere ulaşılabilir. Ayrıca İŞKUR mesleki kurslarda ücret veriliyor mu sorusunun yanıtından önce bu kurslara katılım şartları bilinmelidir. Söz konusu şartlar aşağıdaki gibi sıralanır;

  • 15 yaşından büyük olmak
  • İŞKUR’a kayıtlı işsiz statüsünde olmak
  • İlgili meslek için uygun özelliklere sahip olmak
  • Emekli olmamak
  • İşverenlerin aradığı özel şartları taşıyabilmek
  • İş ve meslek danışmanlığı hizmetinden yararlanmış olmak

İlgili eğitimlere katılımlar, ikamet edilen ilin İŞKUR müdürlüğüne yapılacak başvuru sonrasında kabul edilmektedir. Elbette bu kurslarda kota uygulaması da söz konusudur. Buna ek olarak açık öğretim veya yüksek öğretimde okumakta olan öğrencilerin de kurslara katılma hakkı vardır.

Mesleki Eğitim Kurslarına Katılım Zorunlu mu?

Düzenlenen bu kurslara katılım yani devam zorunluluğu vardır. Önemli bir mazereti olanlara eğitmen tarafından yazılı bir şekilde izin verilebilir. Fakat bu izinlerin toplamı da en çok 5 gün sağlık izni dışında olabilir. Sağlık problemi dışında gerekçe gözetilmeden kurs süresinin 10’da 1’inin aşılması halinde, kursiyerler kurstan çıkarılır.

Mesleki eğitim kurslarına sigortalı sayılanlar ve tarımsal faaliyette bulunanlar da katılabilir. Ayrıca özürlü maaşı, sosyal yardım ve dul ve yetim aylığı alanların da bu kursa katılma hakkı vardır.

Mesleki Eğitim Kurslarının Süresi Ne Kadar?

İŞKUR tarafından düzenlenen bu kurslar en çok 160 fiili gün olarak devam eder. Günlük en az 5, en çok 8 saat verilen kursların haftada 6 günü geçmemesi gerekir. Bu süreçte minimum 30, maksimum da 40 saat kurs görülmektedir. Dini, resmi ve milli bayramlarda ise eğitim verilmez. Aynı şekilde yarım günlük tatillerde de mesleki eğitim kurslarından yararlanılmamaktadır.

Mesleki Eğitim Kurslarında Ücret Ödeniyor mu?

Kursiyerlere zaruri gider olarak günlük 30 ile 50 TL arasında değişen ücretler verilmektedir. Bu kapsamda İŞKUR mesleki kurslarda ücret veriliyor mu sorusuyla ilgili olarak son zamanlarda yapılan güncellemeler ile beraber asgari ücrete kadar ödeme yapılmaktadır. Ayrıca bu kurslarda genel sağlık sigortası prim giderleri ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi karşılanmaktadır.

Sanayi sektöründe yer alna meslekler için yapılacak mesleki eğitim kurslarına, kadınların bakmak zorunda olduğu 2 ve 5 yaş arasındaki çocukları için de bakım desteği sunuluyor. Bu rakam aylık 400 TL olmak üzere kurs bitimine kadar karşılanmaktadır.

Hükümlüler Mesleki Eğitim Kursuna Katılabilir mi?

Sivil toplum kuruluşları ve Adalet Bakanlığı ile yapılan iş birliği sonucunda hükümlülere yönelik olarak kurs verilmektedir. Tahliyelerine 3 seneden az kalan hükümlülere meslek edindirmek amacıyla verilen bu kursların amacı da istihdama destek sağlamaktır.

O halde İŞKUR mesleki kurslarda ücret veriliyor mu konusunda ‘evet’ yanıtı alınmakla beraber tüm şehirlerde bulunan İŞKUR müdürlüklerine giderek kayıt yapılmalı ve yararlanmak istediğiniz mesleği bildirmelisiniz. Sonrasında açılacak kurslarla ilgili bireylere bilgi sağlanacak ve kurs hakkında tüm detaylar sunulacaktır. Ayrıca eğitim ücretleri, kursun faaliyetlerine göre değişim göstermektedir.