Konut Kredisi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Konut kredisi için bankalara başvuracak olanlar, genelde konut kredisi alırken nelere dikkat edilmeli sorusunu yakın çevresine sormaktadır. Konut kredisi kullanmadan önce ön araştırma yapılması, bütçeye uygun seçeneklerle kredi kullanılmasını sağlayan etkili bir yöntemdir. Günümüzde ev almak isteyenler genellikle kira öder gibi kredi taksiti ödemek istemektedir. Bankaların faiz ve vade politikaları bu isteği karşılamaktadır. Bir bankadan konut kredisi alırken nelere dikkat edilmeli sorusu sorulduğunda öncelikle kullanılacak krediye uygun olan evlere bakılmalıdır. Bedeli yüksek olan konutlarla ilgilenmek boşa zaman kaybıdır. Konut kredilerini genel olarak gelirin yüzde 50’sine kadar kullanıldığı bilinmelidir. 3 bin lira geliri olan bir kişiye banka aylık bin 500 liraya kadar kredi çekebilmektedir. Bir başka kişinin daha geliri olması durumunda aylık ödemeler artacağından daha yüksek ödemeli kredinin kullanılması söz konusudur.
Konut Kredisi Alırken Evin Yapısı, Yaşı Ve Eksper Raporuna Dikkat
Kredi kullanılarak satın alınacak olan konutun bulunduğu lokasyon, binanın yaşı ve sağlam olup olmadığı önemlidir. Bu kriterlerin uygun olması durumunda kredi çekmek daha kolay olmaktadır. Ekspertizin verdiği rapora göre düşük peşinatın ödenmesi söz konusudur. Satın alınacak olan konutun değerinin piyasa koşullarından daha düşükse, verilecek kredi oranının artması mümkündür. Konut kredisi alırken nelere dikkat edilmeli denildiğinde eksperin riskli gördüğü konut için ısrar edilmemesi gerektiği ifade edilmektedir.
Faiz Oranları İncelenmeli
Konut kredisi başvurusu yaparken kredi faiz oranlarının karşılaştırmaya özen gösterilmelidir. Bunun yanı sıra bankaların aldığı dosya masrafları incelenmelidir. Düşük faizli olan ancak dosya masrafı ve diğer komisyonları yüksek olan bir banka ile karşılaşılması mümkündür. Bu nedenle başvuru yapılacak olan bankanın kredi politikası iyi araştırılmalıdır. Konut satın almadan önce peşinatın biriktirilmeye başlanması da gereklidir. Çünkü banka, satın alınacak olan konutun tamamına kredi vermemektedir. Bu nedenle evin fiyatının yüzde 25’lik bir bölümünün peşinat olarak biriktirilmesinde yarar vardır. Bunu için bankada vadeli ya da vadesiz hesap açılması tavsiye edilmektedir.
Konut Kredisi Alırken Kredi Notu Önemlidir
Konut kredisi başvurusu yapılırken bankaların dikkat ettiği ayrıntıların arasında başvuranın kredi notu gelmektedir. Kredi notunun riskli grupta olması, kredi başvurusunun olumsuz sonuçlanmasına neden olsa da hiç kredi almamak gibi bir durumla karşılaşılmamaktadır. Böyle durumlarda banka konut ipoteğinin yanı sıra kefil de isteyebilmektedir. Bankalardan konut kredisi alırken nelere dikkat edilmeli sorusuna verilen bir cevap da kredilerin sabit faizli, değişken faizli ya da hem sabit hem değişken faizli olarak kullanılabileceğidir. Değişken faizli konut kredisi kullanıldığında, faiz oranları değiştiğinde banka bu değişikliği yapmadan önce yazılı olarak haber vermektedir. Ancak bu seçenekte faizlerin düşmesi ile avantaj elde edilebileceği gibi faizlerin yükselmesi durumunda dezavantajla karşılaşılabilmektedir. Konut kredisi kullanılırken, kredinin ödenememesi durumunda bankanın icra takibi başlatacağı, borçludan tahsil edilememesi durumunda borcun kefilden istenebileceği unutulmamalıdır.
Konut Kredisi Alırken Erken Ödemeye Dikkat!
Konut kredilerinde, sözleşmenin imzalanmasını takip eden 14 gün içinde, mazeret göstermeden ve herhangi bir şart ödemeden cayma hakkı bulunmamaktadır. Ayrıca kredinin birden fazla ödenmesi durumunda bankanın ödeme tazminatı talep edeceği bilinmelidir. Bankaların talep ettiği erken ödeme tazminatı, faiz indirimi yapılarak hesaplanan erken ödenen tutarının kalan vadesi 36 ayı aşmıyorsa yüzde 1’ini, kalan vadesi 36 aydan fazla olan kredilerde ise yüzde 2’sini geçmesi söz konusu değildir. Bu, sabit faizli ödemelerde geçerlidir. Oranların değişken belirlenmesi durumunda ise erken ödeme tazminatının talep edilmesi mümkün değildir. Konut kredisi alırken nelere dikkat edilmeli denildiğinde ödemelerin düzenli yapılması gerektiği belirtilmektedir. Peş peşe iki taksitin ödenmemesi durumunda ödeme için uyarı yapılmaktadır. Uyarı yapılmasına rağmen ödeme yapılmadığında yasal süreç başlatılmaktadır.