KOSGEB Faizsiz Kredi Şartları 2019
KOSGEB ülkemizdeki girişimcilere hibe ve kredi sunan kurumlardan biridir. Devlet destekli kredi almak isteyenler genelde KOSGEB faizsiz kredi şartları konusunda araştırma yapmaktadır. Elbette sosyal ve ekonomik ihtiyaçların karşılanabilmesi adına bu kurumun birbirinden farklı kredi ürün ve paketleri bulunmaktadır. Ayrıca KOBİ’lerin işlerini geliştirmesi adına bu kuruma başvurduğu bilinmektedir. Bu anlamda faizsiz kredi desteği 2019 yılı için hangi şartlara uyum sağlamanız gerektiğini, yazımızın devamından takip edebilirsiniz. Ek olarak KOSGEB faizsiz kredi şartları konusunda kurumun esasları da paylaşılmıştır.
KOSGEB’den Faizsiz Kredi Desteği
Kurumun yayınladığı şartlara uyum sağlayan herkesin rahatlıkla kredi alabileceği unutulmamalıdır. Bu anlamda 500 bin TL’ye kadar sunulan kredilerin faizi, KOSGEB tarafından ödenmektedir. Ayrıca bu destekler genel bir kredi desteği olmamakla beraber faiz desteği olarak sunulmaktadır. Örnek olarak bir işletmeci 100 bin TL’lik krediyle beraber toplam faizli ödemeyi 150 bin TL yapmak yerine 50 bin TL’lik faiz desteği için kuruma başvurabilmektedir.
Kurum sadece faizsiz kredi hizmeti sunmamaktadır. Ücretsiz olarak olarak hazırlanan girişimcilik kurslarına katılım sağlayarak sertifika alabilir ve yeni iş kurma sürecinde de bu desteklerden yararlanabilirsiniz. Ek olarak e-Devlet sisteminden de yapabileceğiniz başvurularla beraber KOSGEB faizsiz kredi şartları karşınıza çıkacak ve uyguladıktan sonra hizmet alabileceksiniz.
2019 Faizsiz KOSGEB Kredisi Şartları
KOBİ’ler için sunulan krediler katılım, kamu ve özel bankalar tarafından verilmektedir. Bu süreçte acil nakit ihtiyaçları başta olmak üzere makine, işletme, teçhizat ve ihracat gibi uygulamalar için de kredi sunulmaktadır. Genelde şartları banka belirler ve KOSGEB’in bu sürece doğrudan etkisi bulunmamaktadır. Öncelikle kredi faizi ve masraflar dışında KOSGEB kredi alabilecek kategoriler aşağıdaki gibidir;
- Teknoloji tabanlı işletmeler
- Proje odaklı işletmeler
- Girişimci işletmeler
- Öncelikli ve stratejik sektörlerde bulunan işletmeler
İşletmelerin bu krediden yararlanması için KOSGEB faizsiz kredi şartları konusunda dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır. İlk olarak KOSGEB veri tabanına kayıtlı ve aktif olmak, KOBİ beyannamesini güncel tutmak ve program kapsamında bulunan gruplara ait olmak gibi şartların yer aldığı unutulmamalıdır. Elbette işletmenin daha önceki süreçlerde bankalarla herhangi bir sorun yaşamamış olması da önemlidir.
2019 Faizsiz KOSGEB Kredi Desteği Esasları
İşletme sahipleri KOSGEB faizsiz kredi şartları konusundaki tüm kriterleri sağladıktan sonra desteğin esaslarını da bilmek durumundadır. Kurumun belirlediği gruplara dahil olmakla beraber sunulacak desteğin oranları da işletme için hazırlanmış olan puanlama sistemine göre farklılık gösterebilir. Bu işletmeler kredinin vadesi, limiti ve türüne göre ilave puanlar alarak destekten yararlanabilir.
İşletme kredisi başvurularında, başvuruya konu olan işletmenin mali durumunun iyi olması halinde ‘1’ ilave puan eklenir. Ayrıca işletmenin istihdam artışına göre ‘2’ puan eklenmektedir. Proje odaklı ve girişimci işletmeler ise kredi başvuru sürecinde yerli makine alımı yapacak ise ‘3’ puan ilave edilmektedir.
Öncelikle ve stratejik sektörlerde yer alan işletmeler ile teknoloji tabanlı olan işletmelerin makine teçhizat desteği başvuruları için ‘4’ puan eklenir. Bu süreçte yerli makine alınma şartı vardır. Acil destek başvurularındaki oran ve üst limitler ise kurumun icra komitesi tarafından belirlenir ve başvuru sahipleriyle paylaşılır.
KOSGEB Desteğinde Sunulan Vade Oranları
Faizsiz kredi desteği alacak olanlar işletme kredileri için 18 ay vadeyle hizmet talebinde bulunabilir. Ancak makine teçhizat kredilerinde bu vade 36 aya kadar artırılabilmektedir. Artık KOSGEB faizsiz kredi şartları konusunda sorun yaşamayan ve ihracat kredisi alacak olanlar 180 günlük vadeden faydalanmaktadır. Acil destek kredisinde ise bu rakam 36 ay kadar artırılabilir.
Son olarak teknoloji tabanlı işletmeler 300 bin TL’ye kadar, proje odaklı işletmeler 200 bin TL’ye kadar ve stratejik sektörlerde yer alan işletmeler ise 500 bin TL’ye kadar faizsiz KOSGEB kredisi alabilmektedir.