KOSGEB Kredisi Veren Bankalar
KOSGEB, küçük ve orta ölçekli işletmelere kredi sunan ve oldukça tercih edilen bir kurumdur. Ayrıca KOSGEB kredisi için artık anlaşmalı olan bankalardan da hizmet alınabiliyor. Buna ek olarak hibe ya da faizsiz kredi seçeneklerinden yararlanmak için KOSGEB kredisi veren bankalar üzerinden işlem yapabilirsiniz. Bu bankalar direkt olarak kurumla temas halinde olduğu için başvurularınızı değerlendirecek ve hizmet sunmaya başlayacaktır.
KOSGEB Anlaşmalı Bankalar
KOSGEB kredisi almak isteyenler öncelikle kurumun özel kurslarına başvuruda bulunmaktadır. Bu kurslar girişimcilik üzerine verilmekle beraber kurs bitiminde sertifika sahibi olunmasını sağlar. Söz konusu sertifika olmadan kurumdan destek alamazsınız. Birkaç hafta süren bu kursun sonunda bir sınav yapılmakta ve kursiyerler belge almaya hak kazanmaktadır. Ardından da proje hazırlama ve buna benzer konularda kurumdan alacağınız destek ile beraber artık işletmenizi kurmaya başlayabilirsiniz.
Günümüzde KOSGEB kredisi veren bankalar aracılığıyla artık işletme kredisi alabilirsiniz. Bu kredilerde bankalar bazı evraklar talep etmekle beraber tüketicilerin tüm bilgilerini de kontrol etmektedir. Yani KOSGEB’den kurs alınıp alınmadığı ya da kurs sonrasındaki sınavın başarılı geçip geçmediğine dair bankalara bilgi aktarılmaktadır. Bu yüzden yapacağınız araştırmalar sonucunda aşağıdaki bankalarla karşılaşmış olacaksınız;
- QNB Finansbank
- Ziraat Bankası
- Akbank
- Garanti Bankası
- Yapı Kredi Bankası
- İş Bankası
- Halk Bankası
- Vakıf Bankası
- Denizbank
Sıraladığımız bu bankalar KOSGEB ile anlaşmalıdır ve girişimciler için kredi hizmeti sunmaktadır.
KOSGEB Kredisi için Talep Edilen Evraklar
Yukarıda sıralanan KOSGEB kredisi veren bankalar elbette bazı belgeler talep ederek tüketicilere yardımcı olmaktadır. Bu süreçte kurumun kredi vereceğine dair bilgilendirme mesajı alan girişimciler, kendilerine gönderilen onay kodu ile bankaya başvuruda bulunabilir. Bu süreçten sonra genelde faizsiz esnaf kredisi almak isteyenlerden talep edilen evraklar aşağıdaki gibi sıralanır;
- Oda kayıt belgesi
- Vergi levhası
- Ticaret Sicil Gazetesi
- Özel izin ve diğer belgeler
- İmza beyannamesi
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Ticaret Sicil Belgesi
Bu evrakların eksiksiz olarak bankalara sunulması gerekmektedir. Zaten KOSGEB anlaşmalı bankaların tamamında belgeler aynı olacaktır. Ayrıca başvuruda değerlendirilecek olan kredilerde ekstradan farklı belgeler de talep edilebilir. Bu durum tamamen bankaların inisiyatifindedir. KOSGEB’in yayınlayacağı listede adı geçen girişimciler ya da işletmeler artık bu kredileri alarak projelendirmeye devam edebilir. Fakat söz konusu kredinin şu an için sadece işletmelere ve esnaflara verildiği unutulmamalıdır.
KOSGEB Desteği Nasıl Alınır?
KOSGEB desteği almak için öncelikle girişimcilik kursuna katılmanız gerekiyor. Ardından girişimci sertifikasına sahip olmanız şarttır. Bu süreçte devlet desteklerine başvuru yapmak adına sertifikanız ile beraber KOSGEB kredisi veren bankalar üzerinden hizmet alabilirsiniz. Yine bu süre zarfında başvuru formu doldurmalı ve kurula gönderilmelidir. Girişimciler için ret ya da kabul yanıtı da kısa sürede gelmektedir. Ayrıca krediden yararlanmak isteyenler 3 ay için kurumun veri tabanına kayıt olmalıdır.
KOSGEB veri tabanı kaydı gerçekleştikten sonra aynı iş planı ile 3 kez başvuru yapılabilir. Fakat girişimcilik desteği alacak olanların sadece 1 kez bu hakka sahip olduğunu söylemek mümkündür.
Bu tür destekler yeni kurulan işletmeler için sunulurken esnaf ve orta ölçekli işletmeler için de verilmektedir. Küçük işletmeler için 100 bin TL’den başlayan kredi desteği, orta düzey işletmeler için 200 bin TL, yüksek dereceli işletmeler için de 300 bin TL’ye kadar çıkmaktadır. Bu sürece tamamen kurum karar vermekte ve anlaşmalı bankalar üzerinden kredi alınabilmektedir.