Kredi Borcu Kaç Gün Ödenmezse İcralık Olur?
Kredi borçları, zamanında ödenmesi gereken borçlardandır. Bankalardan alınan özel ihtiyaç kredileriyle ilgili birtakım uygulamalar mevcuttur. Bu anlamda 2015 yılında çıkarılan Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmenliği’ne göre bazı maddeler açıkça ifade edilmiş ve tüketicilerle paylaşılmıştır. Konuyla ilgili olarak kredi borcu kaç gün ödenmezse icralık olur sorusunun yanıtı da aranmaya başlanmıştır.
Kredi Borcu Ne Zaman İcraya Düşer?
Yukarıda paylaştığımız yönetmeliğe göre kredi borçlarının art arda 2 ay ödenmemesi halinde bankalara bazı haklar tanınmıştır. Bu haklardan en önemlisi, ekstra 1 aylık ödeme günü sağlayarak tüm borcun talep edilmesidir. Yani bankalar ikinci aydan sonra borcun tamamını tahsil etme yoluna gidebilmektedir. Öncelikle bankalardan gelen uyarı SMS’leri ile beraber sürekli olarak bilgilendirme telefonları yapılır. Banka yetkilileri süreci yakından takip ettiklerini ve borcun tamamının ödenmesi gerektiğini hemen hemen her gün aktarmaya devam eder.
Bu uyarıların ardından üçüncü ay sonunda banka borcu idari takibe girecektir. Ayrıca kredi borcu kaç gün ödenmezse icralık olur sorusunun yanıtı da bu süreçten sonra verilebilir. Yetkililer, ödeme yapılması için 3. ayın sonunda 1 haftalık ek süre daha paylaşır. Bu haftanın sonunda talep edilen miktarın ödenmemesi halinde artık kredi borcu icralık olur. Bu kez banka avukatları konuyla ilgili tüketicileri sık sık rahatsız etmektedir.
Kredi Borcunun Kredi Notuna Etkisi
Kredi borçları, kredi notunu en fazla etkileyen faktörlerden biridir. Bankalar bu süreci KKB yani Kredi Kayıt Bürosu ile paylaştığı için tüketicilerin kredi notu ciddi anlamda düşmektedir. Fakat idari takibe düşmeden ödenen borçlar çok az miktarda kredi notunu etkiler. Yine de bu riski almak yerine borçların zamanında ödenmesi çok daha mantıklıdır.
Kredi Borcumdan Dolayı Haciz Gelir mi?
Kredi borcunuzun ödenmemesi ve idari takibe düşmesi halinde bankalar tüketicileri her gün aramaya başlar. Çalışan tüketiciler bu tür durumlarda ciddi mağduriyetler yaşayabilir. Çünkü ödenmeyen kredi borçları nedeniyle maaşın dörtte birine haciz uygulanmaktadır. Ancak çalışmayan bireyler için bankalar herhangi bir işleme başvuramaz. Sadece borçlunun üzerinde herhangi bir taşınmaz ya da gayrimenkulün olup olmadığını araştırabilir. Bu tür taşınmazlar var ise anlık haciz işlemi gerçekleştirilebilir. Yok ise bankalarla uzlaşma yoluna gidilebilir.
Kredi Borcumdan Dolayı Hesap Kartıma Bloke Konulur mu?
Borçluların diğer bankalarda olan hesaplarına bazen bloke konulabilir. Fakat bu işlem biraz uzun sürmektedir. Çünkü alacaklı bankalar diğer bankalarla sürekli iletişim halindedir ve tüketicinin hesaplarının incelenmesi için dilekçe hazırlayabilir. Ancak kredi borcu kaç gün ödenmezse icralık olur sorusunun dışında bu sürecin de bilinmesi gerekmektedir. Başka bir bankada var olan hesaplardaki paraya bloke konulabilir. Bu nedenle hesap kartlarınızı yeniden gözden geçirmeli ve gerekli aksiyonları almalısınız.
Kredi Borcum Varlık Şirketine Ne Zaman Geçer?
Borçluların çalışmaması ya da üzerinde herhangi bir mal varlığı bulunmaması halinde borçlar varlık yönetim şirketlerine devredilebilir. Ancak bu süre zarfı bazen 1 sene, bazen de 5 seneye kadar çıkabilmektedir. Bu süreçte kredi borcu yapılandırma süreçlerine başvurulabilir. Elbette geliri olanların bu şekilde hareket etmesi uygun olacaktır.
O halde kredi borcu kaç gün ödenmezse icralık olur sorusunun yanıtı olarak, art arda 2 ay kredi borcunun gecikmesi halinde tüketicilere son bir hatırlatma sağlanır. Ödeme yapamayan tüketicilere 3. ayın sonunda idari takip ve sonrasındaki 1 hafta sonunda yasal yani icra takibi başlatılır. Bu nedenle süreçler hakkında detaylı bilgi sahibi olunmalı ve bankalardan gelen uyarı mesajları dikkate alınmalıdır. Eğer uzlaşma sağlanabiliyorsa yeniden taksitlendirme yapılarak hizmet almaya devam edilebilir.