Kredi Kartı Borcu Yapılandırma Yasası Nedir?
Kredi kartı borçlarının ödenememesinden kaynaklı olarak kredi kartı borcu yapılandırma yasası konusunda bazı araştırmalar yapılmaktadır. Bu süreçte tüketiciler mevcut yasaya göre hareket ederek kart borçlarında yapılandırmaya gidebilir. Ayrıca yeni başlatılan bu süreçte 72 aylık bir vade sürecinin olduğu unutulmamalıdır.
Türkiye’de 11 milyon kredi kart borçlusu var. Bu borçlular artık yeni yasaya göre bankalara başvurarak yapılandırma talebinde bulunabilmektedir. Elbette bu talebi karşılamak için bankaların bazı şartları vardır. Resmi Gazetede yayımlanan ‘Borçları Yapılandırma Tasarısı’ ile beraber artık kredi kart borçluları 72 ay vadeye kadar yapılandırma yapabilecektir.
Kredi Kart Borcu Yapılandırma İşlemleri
Kredi kartı kullanıcıları ödeyemediği borçlarını artık yapılandırabiliyor. BDDK’nın düzenlemesine göre bu işlem için bazı şartlara uyum sağlanmalıdır. Öncelikle borçlunun yasal takibe düşmemiş olması gerekiyor. Ayrıca idari takip sürecine de girilmemiş olma şartı vardır. Bu sayede sadece kredi kart borçları için 72 ay vade ile yapılandırma söz konusu olabilir. Ek olarak kredi kartı borcu yapılandırma yasası taşıt ve konut kredilerini kapsamamaktadır.
Yapılandırma sürecinde faiz oranı da merak ediliyor. Gecikme faiz oranları bilindiği üzere merkez bankası tarafından belirlenmektedir. Haliyle ihtiyaç kredisindeki gecikme faiz oranları da kredi kartı yapılandırmaları için geçerli olmaktadır. Ancak bankalar bu konuda yüzde 1,50’ye kadar yapılandırma faizi uygulayabilir. Bu nedenle en doğru bilgileri sadece yapılandırma yapacak olan bankadan alabilirsiniz.
Yapılandırma yasasından sadece ödemede güçlük çekenlerin değil, ödeme gücü olanların da yararlanabileceğine dair pek çok bilgi sunulmaktadır. Ancak bu süreçte başvuru yaparken bankaların belirli kriterleri inceleyebileceği unutulmamalıdır. 72 ay vadeli kart borcu yapılandırma sürecinde tüketicilerin talebine göre bu vade 48 ya da 36 aya kadar indirilebilir. Bankalar bu talebi yerine getirmediğinde ise tüketici mahkemelerine başvuru hakkı bulunmaktadır.
72 Ay Vadeli Kredi Kart Borcu Yapılandırma
27 Eylül 2018 yılında yürürlüğe girmiş olan bu hizmetten pek çok tüketici yararlanmıştır. Belirtildiği üzere herhangi bir takibe girmemiş olan tüketiciler sadece yapılandırmaya başvurabilir. Borç yapılandırma yasası kapsamında tüketici kredilerinde de böyle bir esnekliğin sağlanıp sağlanmayacağı da merak konusudur. Ancak yapılan güncelleme ile kredi kartı taksitlendirme sınırlaması 9 aydan 12 aya çıkarılmıştır.
Bankalar kredi kartı borcu yapılandırma yasası kapsamında tek sefere mahsus olmak üzere 72 ay vadelendirme yapmaktadır. Elbette bu süreçte ihtiyaç ve diğer kredilerdeki azami vade ayları nedeniyle birkaç kez yararlanılabileceği bilinmektedir. Yine de konuyla ilgili tüm detaylar bankalar tarafından günümüzde sunulmaya devam ediliyor.
Kredi Kartı Borçları Dondurulabilir mi?
Mevcut kart borçlarında dondurma gibi bir uygulama söz konusu değildir. Haliyle sadece yapılandırma sürecinden yararlanabilirsiniz. Elbette kredi kartı çıkarmadan önce bütçenizi ayarlamalı ve imkanlarınız dahilindeki limitlere ulaşmalısınız. Bu nedenle kredi kartı borcu yapılandırma yasası ile beraber yapılandırma dışında farklı bir talep kabul edilmemektedir.
Öte yandan kredi kartındaki gereksiz harcamalardan da kaçınılması gerekir. Çünkü günümüzdeki tüketiciler artık nakit para kullanmak yerine tüm ihtiyaçlarını kredi kartı üzerinden sağlamaktadır. Ödeme gününde ise borç yükümlüğünü yerine getirememekte ve takip süreçlerine maruz kalmaktadır.
Özet olarak idari veya yasal takip sürecine girmemiş olan her tüketici kredi kartı borcu yapılandırma yasası kapsamında borcunu yapılandırabilir. Bu süreçte kart borcunun 1 ay gecikmesi, yapılandırmanın bozulması anlamına gelir. Anlaşma yaparken bu kriteri de göz önünde bulundurmanızda yarar var. Zaten bankalar konuyla ilgili tüm süreci sizlerle paylaşacak ve onayınız alındıktan sonra yapılandırma sürecini kredi kartlarınız için aynı anda başlatacaktır.