Mevduat Faiz Oranları Ne Kadar?
Mevduat, bankalara belirli bir vade sonunda çekilmek talebiyle yatırılan paraya denir. Bu nedenle mevduat faiz oranları ne kadar sorusu daima gündeme gelmektedir. Günümüzdeki bankalar 32 günlük mevduat faiz oranlarıyla hizmet verirken aynı zamanda belirlenen faiz oranlarıyla çalışmalarına devam etmektedir. Tüm bankaların faiz oranlarına geçmeden önce mevduat faizi hesaplama ve mevduat faizleriyle ilgili birtakım bilgiler sunuyor olacağız.
Mevduat Faizi Nasıl Hesaplanır?
Söz konusu faizin hesaplanma sürecinde ana para ile beraber faiz oranı ve toplam vade çarpılır ve mevduat faizi bulunur. Bankadaki miktarın 32 günlük brüt faizi bu şekilde hesaplanır. Ayrıca standart bir hesabınızın olduğu bankadan mevduat hesabı açtırarak bu uygulamaya başvurulabilir. Mevduat faizi aynı zamanda faiz getirisi olarak adlandırılır. Bankaların mevduat faiz oranları birbirinden farklıdır. Belirli dönemlerde yükselen bu oranlar birkaç bankada ise oldukça yüksektir.
Vadesiz Mevduat Nedir?
Karşılıksız ve süresiz olarak bankalar tarafından açılabilen hesaplara vadesiz mevduat hesabı adı verilir. Bireyler bu sayede yatırımlarını saklayabilir. Ayrıca bireyler maaşını aldığı bankadan da vadesiz mevduat açtırabilir. Bu sayede fatura ya da para transferi gibi işlemler rahatlıkla yapılabilir. Aslına tüketiciler en çok da mevduat faiz oranları ne kadar ile ilgili araştırma yapmaktadır. Yazımızın devamından tüm detaylara ulaşabilirsiniz.
Vadeli Mevduat Hesabı Nedir?
Karşılık bekleyerek ve belirli bir süre için açılan hesaplardır. Mevduat bankaları paranın bankadaki süresine göre faiz ödemesi yapar. Genelde 1, 3, 6 ve 12 aylık vadelerle açılabilen bu hesaplar 22 ya da 42 günlük vadelerle de açılabilir. Tercih tamamen tüketicilere aittir.
Bankaların Mevduat Faiz Oranları
Her bankanın mevduat faizi farklıdır. Bu kapsamda öncelikle mevduat faizi veren bankaların bilinmesi gerekiyor. Bu bankalar;
- İNG Bank
- Fibabanka
- Alternatif Bank
- Denizbank
- TEB CEPTETEB
- QNB Finansbank Enpara
- Ziraat Bankası
- Yapı Kredi
- Halk Bankası
- HSBC
- Vakıfbank
- Akbank
- Türkiye İş Bankası
- Finansbank şeklindedir.
Yıllık faiz oranları bakımından en yüksek bankalar yukarıdaki gibi sıralanmaktadır. Şimdi de mevduat faiz oranları ne kadar sorusunun yanıtı için gerekli bilgileri sizlerle paylaşalım. Aşağıdaki hesaplamaların tamamı 10 bin TL’nin aylık getirisi olarak paylaşılmaktadır.
İNG Mevduat Faiz Oranı
İNG Turuncu Ekstralı e-Turuncu hesap ile beraber yıllık faiz oranı %23 olarak belirlenmiştir. 10 bin TL için 32 günlük faiz getirisi aylık 172 TL olacaktır.
Fibabanka Mevduat Faiz Oranı
Fibabanka’da yıllık faiz oranı %22,50’dir. 10 bin TL’nin aylık getirisi bu faiz oranına göre 169 TL olacaktır.
Alternatif Bank Mevduat Faiz Oranı
Bu bankada da %22,50 üzerinden faiz getirisi sağlanmaktadır.
Denizbank Mevduat Faiz Oranı
Denizbank’ta %20,50 olarak sunulan yıllık faiz oranının 10 bin TL’deki aylık getirisi 152 TL olacaktır.
TEB Mevduat Faiz Oranı
CEPTETEB uygulamasıyla beraber yıllık %20,25 üzerinden faiz getirisi sağlanabilir. Bu durumda 10 bin TL’de aylık 150 TL getirisi olmaktadır.
Enpara Mevduat Faiz Oranı
TEB gibi %20,25 oranı üzerinden faiz sağlanabilmektedir.
Ziraat Bankası Mevduat Faiz Oranı
%20 mevduat faiz oranı bulunan bu bankadan aylık 149 TL faiz getirisi elde edilebilir.
Yapı Kredi Mevduat Faiz Oranı
%19,50 olan yıllık faiz oranıyla beraber 10 bin TL ‘nin aylık getirisi 145 TL’dir.
Bu bilgilere ek olarak mevduat faiz oranları ne kadar ile ilgili diğer banka ve faiz oranları aşağıda sıralanmıştır;
- Halk Bankası – %19
- HSBC – %18,50
- Vakıfbank – %18,50
- Akbank – %17,25
- Türkiye İş Bankası – %17
- QNB Finansbank – %14,50