Ölen Kişinin Kredi Borcunu Kim Öder?
Sürekli araştırılan sorulardan biri olan ölen kişinin kredi borcunu kim öder konusuyla ilgili sizlere paylaşacağımız bilgiler ışığında hareket edebilirsiniz. Bankalara borçlu olan ancak hayatını kaybeden insanların borcunun nasıl tahsil edildiği merak konusudur. Özellikle de varisler tarafından araştırılan bu konuyla ilgili bazı faktörlere dikkat edilmesi gerekir. Yani vefat eden kişinin kredi çekerken hayat sigortası yapıp yaptırmadığı ve buna benzer durumlarla ilgili her konuya yazımızın devamında açıklık getiriyor olacağız.
Ölen Kişinin Kredi Borcu Ne Olur?
Ölen kişinin kredi borcu ile ilgili olarak öncelikle hayat sigortası araştırılmaktadır. Yani bireyler hayat sigortası yaptırdıktan sonra kredi çekmiş olabilir. Bankanın bir güvencesi olan hayat sigortası, kredi borcunu öderken vefat durumunun yaşanması halinde borçların ödenmesini sağlar. Ancak poliçe kapsamında bazı süreçlere dikkat edilmelidir.
Sigorta Poliçesinin Önemi
Sigorta poliçesinde yalnızca kaza sonucu vefatlar yer alıyorsa ya da sağlık sorunlarıyla ilgili bir ibare var ise borçlar şirket tarafından ödenmemektedir. Yani ölen kişinin kredi borcunu kim öder sorusuyla ilgili ilk olarak poliçe kapsamının araştırılması gerekir. Sigorta firmasının borcu ödememesi halinde ölen kişinin varisleri tarafından belirli taksitlerle borçlar ödenmeye başlanır.
Bu konuda bir örnek verecek olursak, günümüz bankaları 70 yaş ve üzerinde olan tüketicilere kredi vermeyebilir. Çünkü tüketicinin vefat etme durumu göz önünde bulundurularak bankalar bu işleme yanaşmayabilir.
Ölen Kişinin Konut Kredisi Borcu Ne Olur?
Vefat eden kişi ölmeden önce konut kredisi çekmiş ise bu durumda farklı prosedürler uygulanmaktadır. Zaten konut kredisi çekerken ev ipoteği şarttır. Ayrıca kefil durumu da talep edilebilir. O halde kredi borcu ödenmediği zaman satın alınan ev banka tarafından ipotek altına alınır ve borç tahsil edilir. Ölümden sonra bankanın sattığı ev, borcun tamamını kapsıyorsa herhangi bir sorun yaşanmaz. Ancak borcu kapatamıyorsa yine varisler gündeme gelir. O halde ölen kişinin kredi borcunu kim öder konusunda varislerin sorumluluk altında olduğu unutulmamalıdır.
Ölen Kişinin Sigortaya Ödediği Kredi Geri Alınabilir mi?
Ölen kişinin kredi borcunun hayat sigortası tarafından ödenmesinin yanı sıra hayat sigortasına ödenen kredinin geri alınıp alınamayacağı da bilinmelidir. Örnek olarak 10 senelik bir kredinin 5 yıllık vadesi ödenmiş ve geriye kalan kısmı ödenmemiş ise bu taksitler geri alınabilmektedir. Çünkü hayat sigortası toplam borç için yapılmaktadır.
Kişinin vefat etmesi durumunda tüm borçların sigorta şirketi tarafından ödendiğini söylemiştik. Ayrıca ödenen borçların varislere verilmesi gerekiyor. Yani varisler şirkete ödenen kredi tutarını hesaplayarak bir dilekçe ile avukata başvurabilir. Elbette avukattan önce bu durum bankaya bildirilmelidir. Olumsuz yanıt alınması durumunda yasal yollarla ölen kişinin ödediği krediler geri alınabilir. Bu sürecin biraz uzun olabileceği bilinmelidir.
Ölen Kişinin Borcu Hangi Durumlarda Ödenmez?
Ölen kişi kredi hizmeti alırken hayat sigortası yaptırmamış ise tüm borçların varisler tarafından ödenmesi gerekir. Ancak varislerin bu borcu kabul etmemesi halinde miras reddi yapması gerekir. Miras reddinde kalan malların alınamayacağı varislere bildirilir.
Bu bilgilere istinaden ölen kişinin kredi borcunu kim öder sorusunun yanıtı ‘varisler’ olarak açıklanabilir. Öte yandan sigorta yaptırmış fakat şüpheli bir ölüm ya da intihar olayı var ise sigorta firması tarafından borçlar kabul edilmemektedir.
O halde özet olarak şüpheli ölümlerde sigorta firması herhangi bir kredi kapatma uygulamasına başlamamaktadır. Bu durumlarda varislerle görüşülerek kredi taksitlendirilir ve eşit ödemelerle borç kapatılır. Ancak ölümde herhangi bir şüphe yok ise hayat sigortasının kapsamına bakılarak firma tarafından tüm borçlar kapatılmaktadır.