Seracılık İçin Devlet Desteği ve Teşvikler

Seralar, örtü altı üretim olarak nitelendirilir ve üretim amacıyla seracılık için devlet desteği ve teşvikler verilmektedir. Seracılık genel olarak hava şartları uygun olmayan, soğuk mevsimlerin yaşandığı bölgelerde hayata geçirilir. Uygulama amacı, bölge toprağı için uygun olan ürünün elverişsiz hava koşulları nedeniyle üretilmemesi önlemektir. Devlet, sera kurmak isteyenlere destek ve teşvik vermektedir. Özellikle “Genç Çiftçi Projeleri” kapsamında verilen teşvik ve desteklerde sera üretiminin artırılması amaçlanır. Genç çiftçi tabiri yaş değil tecrübeyi nitelendirir. Seracılık alanına yeni katılacak olan çiftçilere yatırım yapılırken toplu bir para verilir. Verilen para, “Köye Dönüş Hibesi” olarak değerlendirilir. Ancak devlet, teşvik verirken bazı şartların yerine getirmesini ister.

Devlet Desteği ve Teşviklerin Faiz Oranları

Seracılık için devlet desteği ve faiz oranları ise minimum seviyededir. Teşvik ve destekler Ziraat Bankası üzerinden verilir. Bankadan paranın alınabilmesi için üretim koşullarına uygun minimum 1 dekarlık bir alana sahip olunmalıdır. Ziraat Bankası, seralarında üretim gerçekleştiren ve fizibilite raporlarının bakanlık tarafından onaylatan işletmelere destek vermektedir. Ziraat Bankası tarafından verilen destek ile başta nakliye olmak üzere tohum, gübre, pazarlama, ilaç, yakıt ve demirbaş alınabilir. Bu destek KOSGEB kanalı ile verilir. Verilen destekler, 50 bin TL geri ödemesiz destek ve 100 bin TL’si geri ödemelidir. Hibe olarak verilen desteğin ise geri ödemesi yoktur. Bankanın seracılık için devlet desteği ve teşvikler ile ilgili uyguladığı faiz oranı yüzde 8,25’tir. Yatırımların yüzde 75’i kadar kredi kullandırılır. 1 yıla kadar vadeli olan sera kredileri yüzde 8.25, 1 yıl ile 4 yıl arasında yüzde 10, 4 yıldan fazla kredilerde ise yüzde 11’dir.

Devlet Desteği ve Teşvikler için Gerekli Belgeler

Seracılık için devlet desteği ve teşvikler için gerekli belgeler arasında öncelikli olarak bin metrekarelik bir alana sahip olunması gelir. Destek ve teşvik alabilmek için seralarda basınçlı sulama sisteminin kullanılması şarttır. Devlet çiftçiye 30 bin lira hibe verir. Bu, başlangıç rakamıdır. Seracılık yapmayı planlayan çiftçinin üreteceği ürünün cinsine, ürünün yetişme süresine, ürünle ne derece ilgilenilmesi gerektiğine göre değişik miktarda destek verilir. Çok fazla su isteyen bir ürünle az su isteyen ürünün hibesi aynı değildir. Sera kurulacak alandaki nüfus ise en fazla 20 bin kişi ile sınırlandırılmıştır. Ziraat Bankası seracılık alanında devlet desteği ve teşvikler ile ilgili şubelerinden bilgi vermekte ve başvurular banka şubelerinden kabul edilir. 

Sera Kurmak İçin Devlet Desteği Belgeleri Nelerdir?

Sera kurmak için devlet desteği belgeleri nelerdir sorusu sorulduğunda ise bazı belgelerin öne çıktığı görülür, öncelikle kontrollü örtü altı kayıt sistemi belgesinin olması gereklidir. Bunun yanı sıra devlet ve dolayısı ile banka, çiftçilik belgesini, sera satın alınacaksa seraya ait ekspertiz belgesini, nüfus cüzdanı fotokopisini, seranın tadilatı düşünülüyorsa ya da sera yeni yapılacaksa performans ve kesin faturanın sunulması şarttır. Bu belgelerin hazırlanmasının ardından banka şubesinde yapılan değerlendirmenin ardından gerektiğinde başvuru sahibinden farklı belgelerin de talep edilmesi söz konusudur. Yerli üretim yapan ya da yapmayı planlayan çiftçilere devlet desteği ve teşvikler, BEBKA, KOSGEB, Ziraat Bankası ve farklı devlet bankaları tarafından verilmektedir.

Seracılık İçin Devlet Desteği ve Teşvikler Başvurusu Nasıl Yapılır?

Seracılık için devlet desteği ve teşvikler başvurusu nasıl yapılır sorusu araştırıldığında, öncelik olarak KOSGEB öne çıkar. Bunun yanı sıra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlükleri de bir başka başvuru adresidir. Gerekli olan şartları taşıyan girişimcilere seracılık için devlet desteği ve teşvikler Ziraat Bankası tarafından ödenir.

Sera Kredisi ve Özellikleri

Sera kredileri aynı zamanda örtü altı tarım kredisi olarak desteklenmektedir. Denizbank ve Ziraat gibi bankalar bu konuda en uygun destekleri sunmaya devam etmektedir. Ayrıca 7 yıl vadeli ve 2 yıl geri ödemesiz olarak sunulan seracılık kredilerinde yıllık faiz oranı da oldukça düşüktür. Bu süreçte çiftçilere işletme kredisi de sunulacağı için yıllık faz oranı yüzde 8,25 olarak uygulanmaktadır. Elbette bankalarla yapacağınız görüşmelerde çok daha detaylı bilgiler almak mümkündür.

Ziraat Bankası Sera Kredisi ve Şartları

İşletme ve yatırım kredi ürünleriyle seracılık yapan çiftçilere destek sunan Ziraat Bankası genelde yatırıma yönelik ihtiyaçları gidermektedir. Özel sera kredisi olarak adlandırılan bu uygulamada üretim koşullarına sahip olmak kaydıyla minimum 1 dekar büyüklüğünde olan seralarda üretim gerçekleştiren çiftçilere hizmet sunulmaktadır. Çiftçiler fizibilite raporlarını sunduktan sonra bakanlık incelemesi başlar ve uygun olması halinde kredi aktarılır.

Banka tarafından bu krediyi almak için bazı şartlar da belirlenmiştir. Öncelikle kontrollü örtü altı tarım alanlarının üretim koşullarına sahip olmakla beraber sera kredisi şartları aşağıdaki gibi sıralanmaktadır;

  • En az 1 dekarlık arazi büyüklüğünün olması
  • Örtüaltı Kayıt Sistemine üye olunması
  • Hazırlanan projenin Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından onay alması şeklindedir.

Denizbank Sera Kredisi

Tarımsal faaliyetleri her zaman destekleyen Denizbank, her türden yatırım için kredi vermektedir. Sera yapım ve modernizasyon kredisi kapsamında alacağınız hizmetlerde seraların bakımından tüm maliyetlerine kadar kredi alabilirsiniz. Ayrıca ihtiyaç duyacağınız sera kredisinde 60 ay vade uygulanmaktadır. Kredi kullanım oranı ise proforma fatura değerinin en çok yüzde 75’i kadardır.

Denizbank bu konuda damla sulama kredisini de devreye almıştır. Ülkemizde artan kuraklıkla mücadelede büyük bir sorumluluk alan Denizbank hem tarımsal işletmelere hem de bireysel üreticilere damla sulama kredisi vermektedir. Tarımsal ekipmanlar için alabileceğiniz bu kredide de 60 ay vade söz konusudur. Ayrıca eşit ödemeli, 3 ayda bir, 6 ayda bir ve yılda bir ödemeli seçeneklerden de yararlanabilirsiniz.

KOSGEB Sera Kredisi Desteği

Sera kurmak isteyenlere 100 bin TL’ye kadar sıfır faizli kredi sunan KOSGEB, genç girişimcileri de desteklemektedir. Haliyle seracılık için devlet desteği konusunda başvurulması gereken ilk kurum olan KOSGEB, düzenlediği kurslarla, girişimcilere destek olmaktadır. Kursun başarıyla tamamlanmasından sonra alacağınız sertifikayla beraber projenizi kurumla paylaşarak kredi alabilirsiniz.

Sera Kredisi Hesaplama

Düşük faizli sera kredisi almak isteyenler bu konuda bazı araştırmalar yapmaktadır. Öncelikle Ziraat Bankasının 7 yıl vadeli olarak sunduğu bu kredide 10 bin TL üzerinden yapılacak hesaplamalarda, toplam geri ödeme 13 bin 855 TL olacaktır. Aynı krediyi 20 bin TL olarak talep edenler ise 7 yıl vadede 27 bin 700 TL geri ödeme yapacaktır. 50 bin TL için 69 bin TL, 100 bin TL için ise 138 bin TL geri ödeme söz konusudur. Elbette 2 yıl geri ödemesiz olarak seracılık kredisi hesaplama yaptığınızda bu rakamların daha düşük olduğunu görebilirsiniz.

Orta ve uzun vadede kredi sunan bankalar atıl duruma gelen ya da eskimiş halde olan seraların alt yapısını güçlendirmeyi amaçlar. Bu nedenle krediler yatırım dönemlerinde tercih edilmelidir. Son 5 yıla bakıldığı zaman bankalardan üreticilere 4,1 milyar TL kredi desteği sunulmuştur. Rakam bu kadar büyük olunca aslında pek çok girişimcinin seracılığa yönelmiş olduğunu söylemek doğru olacaktır. O halde en yakın Ziraat ve Denizbank şubelerine giderek konuyla ilgili hizmet alabilir ve gerekli başvuruları yapabilirsiniz.