Tarımsal Sulama Hibe Desteği 2019

Devletin sunduğu desteklerden biri olan tarımsal sulama hibe desteği konusunda bilinmesi gereken pek çok ayrıntı vardır. Çünkü bu destekten faydalanmak için bazı şartların olduğunu ve arazi parseli konusunda da dikkat edilmesi gereken bilgilerin paylaşıldığını söyleyebiliriz. Öte yandan 2019 sulama destekleri damla sulama uygulamalarıyla beraber modern sulama gibi sistemler için verilmektedir. Son olarak çiftçilerin %50 oranında alabileceği bu desteğe en çok 1 milyon TL’ye kadar başvurulabilmektedir.

2019 Tarımsal Sulama Hibe Desteği Başvurusu

Tarım Bakanlığının bireysel sulama sistemlerinin kullanımının artmasına yönelik olarak sunduğu tarımsal sulama hibe desteği ile beraber kırsal kalkınmanın da öneminden bahsedilebilir. Bu süreçte destek planı rehberinin yayınlanması sayesinde çiftçiler hangi tür uygulamalar için hibe alabileceğini görmektedir. Başvurunun ilk şartı elbette çiftçi kayıt sistemine kayıt olmaktır. Parsele göre sunulan bu desteğin kullanılabileceği alanlar aşağıdaki gibidir;

  • Tarla içi damla sulama
  • Tamburlu sulama
  • Güneş enerjili sulama
  • Mikro yağmurlama sulama
  • Yağmurlama sulama
  • Lineer veya Center Pivot sulama
  • Yüzey altı damla sulama

Arazi Özellikleri Nasıl Olmalı?

Başvuru sahipleri tüzel veya gerçek kişiler olarak bu desteğe başvurabilmektedir. Ayrıca 3 sene boyunca kiralanan araziler için de kullanım yapılabilmektedir. Tamburlu, Center Pivot ya da Lineer sulama sistemlerinin kullanılabilmesi için sahip olunan arazinin 20 dekar ve üzerinde olma şartı vardır. Bu sayede arazinin büyüklüğüne göre tarım sulama desteği alınabilir. Başvuru sürecinde ikamet edilen bölgedeki tarım müdürlüklerine gidilerek başvuru formu doldurulmalıdır.

Tarım Sulama Desteği Alma Şartları Nelerdir?

Bir nevi tarım kredisi olarak verilen bu destekler %50 oranında sunulmaktadır. Elbette tarımsal sulama hibe desteği şartları da bakanlık tarafından belirlenmiştir. Bu şartlardan en önemlisi ÇKS kaydının yapılmasıdır. Ayrıca kendi üzerine herhangi bir arsa bulunmayanlar en az 3, en çok 5 yıla kadar arazi kiralamak durumundadır. Alternatif olarak kamuya ait olan arazilerin de 10 yıllığına kiralanması yeterlidir.

Diğer Şartlar

Tarımsal desteklerden daha önceki zamanlarda faydalanan çiftçiler tekrar bu desteğe başvuru yapamaz. Bakanlık ilgili süreyi 10 yıl olarak belirlemiştir. Ancak arazi parselinin tamamına destek alınmamışsa bir kısmı için de başvuru yapılabilmektedir. Hibeden faydalanacak çiftçiler mal alırken yansıtılacak olan KDV’nin tamamıyla beraber malın toplam tutarının yarısını ödemek zorundadır. Son olarak mal alırken projeye uygun işlemlerin yapılması gerekir.

Tarımsal Sulama Destek Kredisi Veren Bankalar

Tarımsal faaliyetler için sunulan destekler genelde banka anlaşmalıdır. Ülkemizde Ziraat Bankası başta olmak üzere Şekerbank ve QNB Finansbank, tarımsal sulama hibe desteği kredisi vermektedir. 2020 yılına kadar devam eden ve faiz oranları bir hayli düşük tutulan bu destek için Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre hareket edilmesi gerekmektedir.

Tarım sektöründe en son sistemlerin kullanılması için yüzey altı damla sulama sistemleri başta olmak üzere mikro yağmurlama ve damla sulama gibi uygulamalar için sunulan desteklerin günümüzde devam ettiğini söyleyebiliriz. İlk olarak Ziraat Bankasına yapmanız gereken başvurulardan önce Tarım Kredi Kooperatifine giderek başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir. Dilerseniz Şekerbank veya QNB Finansbank şubelerine giderek de hizmet alabilirsiniz.

Şekerbank ve QNB Finansbank Tarım Sulama Desteği

Modern sulama kredisi olarak sunulan bu kredide 60 ay vadeye kadar hizmet alabilirsiniz. Aynı krediyi 120 ay vade ile QNB Finansbank’tan da talep edebilirsiniz. Başvuru sahipleri tarımsal sulama hibe desteği için aylık, üç aylık veya 6 aylık gibi süreçlerde geri ödeme yapabilmektedir. Genelde yayımlanan tebliğe göre hareket eden bu bankalarla ilgili detaylı bilgi almak için banka şubelerine gidebilir veya müşteri hizmetlerini arayarak bilgi talep edebilirsiniz.