Taşıt Kredisi Alırken Kasko Yaptırmak Zorunlu mu?
Bankalardan taşıt kredisi alırken bankanın isteği doğrultusunda kasko yaptırılmaktadır ancak taşıt kredisi alırken kasko yaptırmak zorunlu mu sorusu sürekli olarak akla gelmektedir. Özellikle ikinci el araç alırken kullanılan taşıt kredilerinde bankaların belirlediği ve kredi başvuranların kendilerini uymakla yükümlü hissettikleri bazı şartlar bulunmaktadır. Özel ve kamu bankaları, ikinci el araçları için taşıt kredisi seçeneği sunmaktadır. Satın alınan aracın fiyatının yüzde 70’ine kadar kredi veren bankalar, kredi karşılığında araca ipotek koymaktadır. Bunun yanı sıra bir de kaskonun yasal olarak yaptırılma görüntüsü vererek aracın hemen kaskosunu yapmaktadır. Banka, kredi başvurusundan önce bazı şartların yerine getirilmesini beklemektedir. Şartlar bankalara göre değişse bile değişmeyen şartlar da vardır. Bu değişmeyen şartlar arasında ipotek ve kaskodur. Bankalar, 5 yaşına kadar olan ikinci el araçlar için kredi vermektedir. Satın alınacak olan araç bankanın kredi kriterlerine uygunsa gerekli şartlar da sağlanıyorsa taşıt kredisi için başvuru yapılabilmektedir. Bu anda taşıt kredisi alırken kasko yaptırmak zorunlu mu sorusu düşünülmektedir çünkü banka, kasko yapılmasını istemektedir.
Kasko Yaptırmak İçin Hangi Belgeler Gereklidir?
Kredi başvurusu yapılırken aracın yaş kriterinin sağlanmasının ardından satışın araç ruhsatının fotokopisi ya da noter satış onayı, maaş bordrosu ya da gelir durumunu gösterir imza sirküleri ile birlikte yazı, serbest meslek sahibi olanların bağlı oldukları meslek kuruluşundan aldıkları üyelik belgesi, ikametgâh belgesi ya da krediye başvuran kişinin üzerine kayıtlı en fazla üç ay öncesine ait telefon, su, elektrik ya da doğalgaz faturaları sunulmalıdır. İkinci el otomobil kredisi için yapılan başvurunun tamamlanmasının ardından bankalar; başta kredi notu ve yaş olmak üzere gelir seviyesi, sigortalılık süresi ve mevcut borç durumuna göre kısa bir süre içinde olumlu ya da olumsuz karar verir. Olumlu kararın verilmesinin ardında banka kredi işlemini yapmaya başlamaktadır ancak bir yandan da kasko işlemlerinin gerçekleşmesini sağlamaktadır. İşte bu noktada taşıt kredisi alırken kasko yaptırmak zorunlu mu sorusu akla gelmektedir. Bankaların geneli ikinci el taşıt kredisi verirken kasko sigortasının yapılması için dayatmaktadır. Ayrıca kasko sigortasının kredi kullananın belirlediği bir sigorta şirketinden değil, kredi veren bankanın aracı olduğu sigorta şirketinden yaptırılmasının zorunlu gibi gösterilmesi de mümkündür. Bazı bankalarda ise böyle bir dayatma söz konusu değildir. Bu nedenle ikinci el araç kredisi alırken en uygun şartları sunan bankalarla iletişime geçilmelidir.
Taşıt Kredisi Alırken Neden Kasko Yapılır?
İkinci el taşıt kredisi alırken bankanın kasko dayatması bir bakıma bankanın kendisini garanti altına almasıdır. Bankalar, satın alınan aracın üzerine ipotek koyarak kendisini güvence altına almaktadır. Herhangi bir şekilde borcun ödenmemesi durumunda banka aracın icra müdürlüğü kanalı ile satılmasını sağlamaktadır. 48 aylık vade ile verilen borcun ödenemediği, üstelik ipotek konulan aracın kazaya karışarak pert olduğu düşünüldüğünde kasko ile banka kendisini bir kez daha güvence altına almaktadır. Çünkü pert bir araç satılsa bile bankanın verdiği kredinin tamamını karşılaması mümkün değildir. Kaskolu araçta ise banka zararını sigortadan karşılamaktadır. Bu nedenle taşıt kredisi alırken kasko yaptırmak zorunlu mu denildiğinde zorunlu değil ama gereklidir denilebilir.
Taşıt Kredisi Miktarı Neye Göre Belirlenir?
Taşıt kredisi kullanılırken aracın kasko değeri hesaplanmakta, kasko değerinin yüzde 70’i de kredi olarak verilmektedir. Bu yüzde 70’lik dilim ikinci el araç kredileri için geçerlidir. Sıfır araçlarda ise kredi ölçüsü daha farklıdır. Ancak sıfır araç kredilerinde de kasko konusunda bankaların tutumunun değişmediği bilinmelidir. Sıfır araçta da taşıt kredisi alırken kasko yaptırmak zorunlu mu denildiğinde, zorunlu olmamakla birlikte bir gereklilik denilmesi mümkündür.