Ticari Kredi Veren Bankalar
İşletmeler gerek işlerini büyütmek gerekse yeni yatırımlar yapmak için ticari kredi başvurusu yapmaktadır ve bunun için ticari kredi veren bankalar ile irtibat kurulmaktadır. Temelde tüm bankalar ticari kredi vermektedir ancak bazı bankalar çok daha uygun faiz oranı sunmaktadır. İşletmelerin gelişmesinde ticari kredilerinin payı tartışılmaz. Bankalar, bireysel ve ticari hizmet vermektedir. Bu hizmetin içinde ticari krediler önemli bir yer tutar. Şirketlere verilen finansman destekleri, büyümelerine ve dolayısıyla istihdam artışına neden olur. İşletmelerin öz sermayeleri yeni yatırımlar yapması ya da işlerini büyütmesi günümüz şartlarında pek kolay değildir. Bu nedenle işletmeler, yeni yatırım yapacakları ya da işlerini genişletecekleri dönemde ticari kredi veren bankalar ile irtibata geçerek finansman desteği alır.
Ticari Kredi Veren Bankaların Kriterleri
Bankalar, ticari müşterilerine daha fazla önem verir ancak yaşanan ekonomik krizler sonucunda öncelik bireysel müşteriler olmuştur. Ancak günümüzde her iki müşteri de bankalar için önemlidir. Ticari krediler, ticari belgeye sahip olan herkese verilir. Ancak şirketin güvenilir olması birinci önceliktir. Ticari kredi veren bankalar bu krediyi verirken şirketin finansal raporlarını incelemektedir. Bu raporlar, şirketin krediyi ödeme gücünü gösterir. Şirketler kullanmak istedikleri krediler için birden fazla bankaya başvurur ve bu başvurular genel olarak e-mail ya da telefonla gerçekleşmektedir. Özellikle büyük işletmeler, gün boyunca müşteri temsilcisi ile irtibat olmaktadır. Kontroller ise internet bankacılığı ile olmaktadır. Bankalar, ticari kredi verirken inceledikleri finansal raporlar doğrultusuna limit tanımlamaktadır.
Ticari Kredi Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bankalar ticari kredi verirken birkaç noktaya dikkat etmektedir. Bu noktalardan birisi firmaların geçmiş performanslarıdır. Ticari yaşamda bankalarla ilişkide geçmiş kredilerin ve ödeme düzeninin önemi büyüktür. Şirketin geçmişte bir çekinin sorgulanması ve ödenmemesi durumunda bu ticari yaşamındaki olumsuzluk olarak uzun süre devam etmektedir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda ticari kredi veren bankalar ile ilişkilerin zedelenmesi mümkündür. Bu nedenle ödemelerin aksatılmaması gereklidir. Faiz oranları da dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir. Bankalardan kredi tekliflerinin alınması, bunların ayrı ayrı değerlendirmeye tabi tutulması ve faiz oranlarını kıyaslanması önemlidir. Böylece en uygun krediyi kullanmak söz konusu olmaktadır. İş geliştirmek, ticari çalışmaları ilerletebilmek için kullanılan ticari kredilerin her tür sektör için kullanılması mümkündür.
Ticari Kredi Veren Bankalar Hangileri?
Özel ve kamu bankaları ticari kredi vermektedir. Bunların arasında olan Denizbank, esnek vade avantajları ile kredi kullandırmaktadır. Özellikle KOBİ’lere yönelik finansman desteği sunan banka, esnek ödeme avantajı sunmaktadır. Kredi, 36 aya varan vadelerle kullanılabilmektedir. Kamu bankası olan Halkbank, “Kolay Esnaf Kredisi” sunmaktadır. Bankanın her meslek grubuna yönelik kredi paketleri vardır. Esnafın işyeri ve taşıt giderleri için kredi veren Halkbank, esnaf sanatkarlar için birbirinden farklı kredi vermektedir. Vakıfbank, “Esnafa Halden Anlayan Kredi” başlığı ile ticari kredi veren bir bankadır. Esnafa özel olarak “mini” ve “standart” adı ile sunulan ticari krediler, esnek ödeme koşulları ile birlikte kullandırılmaktadır. Banka ticari kredilerinde 3 ayda bir ödeme ya da 3 aya kadar ödememe gibi avantajları sunmaktadır. Garanti Bankası ise hem destek kredisi hem de ticari kredi vermektedir. Banka ticari krediler için 24 ay vade vermektedir.
TEB ise 8 farklı kredi paketi hazırlamıştır. Bunlar; nakdi krediler, gayrinakdi krediler, AFD kredileri, arena sıfır faizli teknoloji kredisi, Exim Bank kredileri, Hazine Müsteşarlığı destekleri, KOSGEB destekli krediler ve Kredi Garanti Fonu işbirliğidir. Ticari kredi veren bankalar arasında farlı krediler veren TEB ayrıca spot krediler, rotatif krediler, taksitli ticari kredi, kredili mevduat hesabı, süper hesap, döviz kredileri, dövize endeksli kredi, ihracat kredileri, iştira – iskonto kredileri, işyeri destek kredisi, işyeri yenileme kredisi, taşıt kredisi ile plaka ve hat kredileri başlıkları altında çok farklı kredi paketleri sunmaktadır.