Trafik Sigortasında Zaman Aşımı Süresi

Karayolları Trafik Kanununa göre uzun süredir yapılması zorunlu olan trafik sigortasıyla ilgili merak edilen bazı durumlar vardır. Öncelikle trafik sigortasında zaman aşımı konusunda bilinmesi gerekenleri sizlerle paylaşacak ve dikkat etmeniz gerekenleri de sıralıyor olacağız. Bu sigortanın asıl amacı, trafikte yaşanabilecek hasar durumlarında, karşı tarafı güvence altına almaktır. Yapılan sigorta sayesinde suçlu olmanız ve herhangi bir kazaya karışmanız halinde karşı tarafta yaşanabilecek hasarların karşılanabildiğini unutmayın. Bu süreçte zaman aşımı başta olmak üzere trafik sigortası sorgulama gibi pek çok bilgiye de ihtiyacınız olacaktır.

Trafik Sigortasının Önemi

Trafikte hasar durumuyla karşılaşmanız halinde olayın yaşandığı yerde yapılması gereken ilk şey, kasa tutanağı tutmaktır. Bununla beraber kazayı meydana getiren araçların da fotoğraflarının çekilmesi gerekir. Bu sigortanın sunduğu teminatlardan yararlanmak isteyenler kazanın meydana geliş tarihinden itibaren 2 yıl içinde ilgili kişilerle iletişime geçmesi gerekir. Çünkü bu sürenin aşılması halinde teminat ve hasar gibi kapsamdan çıkarılacağınızı unutmayın.

Karışılan kazada herhangi bir ölüm ya da yaralanma durumu söz konusu ise ve bu durumla ilgili tazminat davası açmayı düşünüyorsanız uzamış zaman aşımının geçerli olduğunu unutmayınız. Haliyle trafik sigortasında zaman aşımı konusunda ölüm hali için 15 yıl, yaralanmalar için de 8 yıldır.

Eğer sigorta poliçenizin yer aldığı sigorta firması kapandıysa ve yine de tazminat davası açmayı düşünüyorsanız bu süre değişmektedir. Normal şartlar altında 2 sene olması gereken trafik sigortasında zaman aşımı süresi bu gibi durumlarda 10 seneye kadar çıkabilmektedir.

Trafik Sigortasında Zaman Aşımı Süreleri

Trafik Kanununa göre araç hasarlarında zaman aşımı süresi 2 yıl olarak belirlenmiştir. Otomobil hasarı dışında farklı bir kazadan dolayı ölüm ya da yararlanma var ise bu sürenin uzayacağı bilinmelidir. Günümüzde vefat ya da yaralının olması halinde 8 yıla kadar uzayan zaman aşımı, birden çok yaşanan olaylarda 15 seneye kadar çıkabilir. Bu süreç araç sahibi, sürücü veya süreç işleten olarak birbirinden ayrılmamaktadır.

Trafik kazalarında yaralanmadan kaynaklı açılmış olan manevi tazminat taleplerinde ise zaman aşımı süresi 5 yıl olarak uygulanmaktadır. Bu süreçte ceza uzaması gibi durumlar da yaşanabilir. Son olarak ölüm ve yararlanma gibi durumlarda açılacak olan davalar için de zaman aşımı geçerlidir. Firmaların iflas etmesi halinde maddi zararlar için 2 sene olan trafik sigortasında zaman aşımı yararlanma ve ölümler için 15 senedir.

Hangi Durumlar Trafik Kazası Sayılır?

Zaman aşımı konusunda sunduğumuz bilgilerin ardından hangi olayların trafik kazası sayılıp sayılmayacağı merak konusudur. Bu anlamda ilk olarak kazanın kara yolunda gerçekleşmesi önemlidir. Ayrıca bir ya da birden çok aracın trafikte seyrederken kazaya karışmış olma şartı vardır. Öte yandan kaza hakkında neden sonuç ilişkisi de kurulabilmelidir. Son olarak yaşanan kazadan kaynaklı olarak ölüm ya da yaralanmaların gerçekleşmesi gerekir.

Trafik Kazası Türleri Nelerdir?

Kaza türlerine bakıldığında zincirleme trafik kazalarının kaza türü olarak kabul edildiği unutulmamalıdır. Ayrıca iki veya daha çok aracın çarpışması, sürücü hatalarından dolayı tek aracın kaza yapması veya teknik arızalar da trafik kazası kategorisine girer. Ayrıca aracın taşıdığı hayvanlara, yolculara, eşyalara veya yayalara zarar vermesi de bu kapsamda değerlendirilir.

Paylaştığımız bu bilgiler trafik sigortasında zaman aşımı konusunda bilinmesi gerekenlerdir. Bu yüzden zorunlu trafik sigortası sorgulama işlemlerinin düzenli olarak yapılması gerekir. Çünkü sigortanın olmaması halinde ciddi yaptırımlarla karşılaşabileceğinizi unutmayın. Özellikle de ölüm veya yararlanmadan kaynaklı olarak hem araca hem de kişiye ceza yazılabilir. Elbette karıştığınız kazada kusurlu bulunmanız halinde bu süreçler devreye alınmaktadır.