Yaşlılık Maaşı Ne Kadar? Yaşlılık Maaşı 2019
Muhtaç durumda olan yaşlılar için verilen yaşlılık maaşı, 2019 yılında güncellenen rakamlarla sunulmaktadır. Günümüzde 65 yaş maaşı olarak da bilinen yaşlılık aylığı ile ilgili en çok yaşlılık maaşı ne kadar araştırması yapılmaktadır. Bizler de bu desteğin genel şartlarının yanı sıra ne kadar olduğunu, başvuru süreçlerini ve devlet destekleri kapsamında bireylere nasıl yardımcı olunduğunu aktarıyor olacağız.
2019 Yaşlılık Maaşı Nasıl Alınır?
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından sunulan yaşlılık desteği, ilk olarak bazı belgelerin doldurulmasıyla sisteme dahil edilmektedir. Bu kapsamda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının resmi web sitesine giriş yapılarak başvuru formu tamamlanmalıdır. Ayrıca Valilik ya da Kaymakamlık birimlerinden de bu forma ulaşılabilir. Ek olarak fakirlik belgesinin de alınması şarttır. Bu süreçlere dahil olmak isteyenler yaşlılık maaşı ne kadar konusunda araştırma yapmaya başlayabilir.
Vakıf üzerinden gerçekleştirilecek müracaat sürecinde 65 yaş aylığı için gerekli şartlara uyum sağlanıp sağlanmadığına bakılır. Başta aylık gelir durumu olmak üzere pek çok kriterin değerlendirildiği aylık yaşlılık desteği almak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma zorunluluğu vardır. 2022 sayılı kanuna göre muhtaçlık sınırı altında olan kişilerin alabileceği bu destek başvuruları, belgelerle beraber SGK’ya teslim edilmektedir. İncelemelerin ardından bireylere geri dönüşler yapılır.
Yaşlılık Maaşı Şartları 2019
2019 yılı için yaşlılık maaşı şartları belirlenmiştir. Bu şartlar aşağıdaki gibi sıralanmaktadır;
- Net gelirin 484 TL veya altında olması
- Yetim desteği alınmaması
- Nafakadan yararlanılmaması
- Herhangi bir sosyal güvencenin bulunmaması
- 65 ve daha üzerindeki bir yaşa sahip olunması
- Emekli olunmaması
2019 Yaşlılık Maaşı Ne Kadar?
Yasalarca belirlenen bu destek 2019 yılı içinde 601 TL olarak uygulanır. Ayrıca emekli maaşlarına endeksli olan yaşlılık desteği, yapılacak zamlarla beraber güncellenmektedir. Ayrıca yaşlı aylığı alınmadan önce hanede yaşayan her bireyin aylık geliri kontrol edilir. Daha sonra hanenin toplam gelirine bakılır. Eğer asgari ücretin üçte birinden az bir gelir var ise kişiye maaş bağlanır. O halde yaşlılık maaşı ne kadar sorusunun yanıtı şu an için 601 TL’dir.
2018 yılına göre yüzde 10 oranında artış gösteren bu aylık, memurlara yapılacak zamlarla beraber artmayı sürdürecektir. Öte yandan enflasyon rakamlarına göre de belirlenen yaşlılık desteğiyle ilgili hangi bankalardan ödeme alınacağı da merak konusudur.
Yaşlılık Maaşı Nereden Alınır?
Türkiye’de hizmet sunan pek çok banka yaşlılık maaşı için hizmet sunmaktadır. SGK’dan onay alan kişiler aşağıda sıralanan bankalardan hizmet alabilir. Bu bankalarda hesap açtırmayan kişiler alternatif olarak PTT Şubelerinden destek alabilmektedir. Maaş alabileceğiniz bankalar;
- Şekerbank
- Ziraat Bankası
- Kuveyt Türk Katılım
- TEB
- İNG Bank
- Alternatif Bank
- Vakıfbank
- Halk Bankası
- Denizbank
- İş Bankası
- Akbank olarak sıralanabilir.
Yaşlılık Maaşı Ne Zaman Veriliyor?
Bu maaş destek alan kişilerin doğum yıl ve tarihine göre belirlenmektedir. Bu süreçte doğum tarihinin son rakamlarına bakılarak aylıklar belirli günlerde hesaplara aktarılmaktadır. Ayrıca 3 ayda bir ödenen bu maaşın zaman aralıkları aşağıdaki gibidir;
- Doğum tarihindeki son rakamı 0 ve 5 olanlar her ayın 5. gününde maaş alır.
- Son rakam 3 ve 8 olanlar ayın 8. gününde maaş alabilmektedir.
- Son rakam 2 ile 7 olanlar her ayın 7’sinde maaş alabilir.
- Son rakamları 4 ve 9 olanlar ise maaşlarını ayın 9. gününde hesaplarından alabilmektedir.
Paylaştığımız bu bilgiler yaşlılık maaşı ne kadar sorusunun kapsamlı bir yanıtı olmakla beraber ne şekilde başvuru yapılacağının da cevapları niteliğindedir. Başvuru yapmak için ikamet ettiğiniz bölgedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gitmeniz yeterlidir.